Fakkeltog mot ulvepolitikken

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Flere hundre møtte opp 4.januar 2017 for å vise sin uenighet med regjeringens ulvepolitikk.

I kveld klokken 19 tenner ulvedemonstranter fra hele landet fakler foran Stortinget for å markere sin misnøye med regjeringens håndtering av ulvesaken.

Det er ventet storinnrykk med engasjerte og opprørte demonstranter til Oslo i løpet av dagen.  Det er satt opp busser i fra Gudbrandsdalen, Hedmark og andre steder i landet, og så mange som 40 busser ligger an til å bli fylt opp for å markere sin motstand mot Regjeringens ulvepolitikk  

- Jeg forventer et veldig tydelig signal fra hele Distrikts-Norge. Dette engasjementet har spredt seg fra sør til nord i Norge. Det er egentlig ganske oppsiktsvekkende, sier Erling Aas-Eng, leder av Hedmark Bondelag.

Det vil bety at mange hundre flere demonstranter møter opp i kveld, enn da  ulvedemonstranter inntok hovedstadens gater for omlag en måned sidnefor å si sin mening om de blåblå sin ulvepolitikk.

Voksende engasjement

Bakgrunnene for kveldens demonstrasjon er at Stortinget igjen skal diskutere forvaltningen av ulv tirsdag 31. januar. Stortingets flertallsvedtak om bestandsmål for ulv er i praksis parkert av regjeringen, og demonstrantene frykter utviklingen dersom bestandsmålene ikke følger opp.

Aas-Eng tror det voksende engasjementet skyldes at folk er blitt urolige for en voksende ulvestamme som mange opplever regjeringen har suspendert forvaltningen av.

- Det kan være et element av distriktsopprør i dette. Vi ser en stadig sentralisering i regjeringens politikk blant annet i jordbruksmeldingen, sier Aas-Eng, som blant annet var og snakket om dette hos TV2Nyhetskanalen i morges.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) ønsket ikke å møte Aas-Eng til debatt i dag, men ha uttalt seg til media.

- Så vidt jeg kan forstå kom det ikke noe nytt ut over at han skulle kikke nærmere på en avgjørelse fra høyeste forvaltningsdomstol i Sverige, sier Aas-Eng.

Bredt initativ

Bak initiativet står en bred allianse av grunneiere, jegere, beitenæring og en rekke kommuner. Hedmark Bondelag er en av organisasjonene som står bak.

- Jeg tror mange folk føler at dette har kommet ut av kontroll. Det påvirker livskvaliteten deres, sier Aas-Eng.

Knut Arne Gjems, leder av Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark, vil ønske velkommen sammen med de andre initiativtagerne; Erling Aas-Eng (Hedmark Bondelag), Ståle Støen (Hedmark Bonde og Småbrukarlag), Gaute Nøklehom (Norskog) og Sissel Rustad (Åmot ). Deretteer skal en rekke politikere holde appeller før toget går fra Stortinget til statsministerens kontor, hvor det avsluttes i 20-tiden.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere