4. august i år møtte landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP) berørte beitebrukere, beitelag, kommuner, lokale og sentrale organisasjoner på Lygnasæter. Agendaen var å diskutere situasjonen på Hadeland, Hurdal og Toten etter ulvens herjinger i sommer og behovet for en helhetlig økonomisk kompensasjon for hele landet.

Budskapet fra Dale var tydelig; bøndene vil bli kompensert for ekstraordinære utgifter. I et brev i etterkant presiserte beitenæringen behovet for erstatningsordninger og kompensert tap av beitetilskudd som følge av at dyrene har blitt holdt hjemme.

Lite konkret

Nå er svaret kommet med få konkrete forslag til løsninger.

- Enda en gang ser vi ministrene Dale og Helgesen bruke langdryge prosesser for å unngå å ta reelle politiske beslutninger. Dette har vært en gjenganger i rovdyrpolitikken. Nå trenger vi konkret handling, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Ministrene peker på at det nå er igangsatt et arbeid gjennom Fylkesmennene med å kartlegge hvilke utgifter beitebrukerne mener å ha hatt. Deretter skal Fylkesmennene sammen med Miljødirektoratet gjøre en faglig vurdering av utgiftene og hvilke av dagens ordninger som eventuelt kan dekke disse.

En samlet beitenæring mener dette ikke er godt nok

-Beitenæringen og forvaltningen trenger et klart svar om regjeringen stiller seg bak prinsippet om at staten skal dekke beitebrukernes reelle kostnader etter ulvens herjinger i sommer, sier Merete Furuberg, leder i Norges Bonde- og småbrukarlag.

Hun får støtte av Kjell Erik Bentsen i Norsk Sau og Geit.

-Vi er alle utålmodige på vegne av beitenæringen. Mange beitebrukere har en presset økonomi på grunn av alt ekstraarbeidet og utgiftene de har hatt i sommer. Derfor må erstatningsordningene på plass så raskt som mulig, sier Berntsen.