- Etterlys norske epler

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Norske epler kan være vanskelige å finne i fruktdisken – selv midt i sesongen.


Den 17. oktober feirer vi Den Norske Epledagen

Høsten er høysesong for norske epler, og i dag feirer vi den norske epledagen! Til tross for at norske epler er blant de beste i verden, er det kun ti prosent norske epler på eplemarkedet her til lands.

- Vi vil oppfordre alle til og aktivt spørre etter norske epler i butikken. Høsten er høysesong, og butikken burde bugne av de norske variantene, mener leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Men skal norske bønder ha mulighet til å øke produksjonen, må bønder få trygghet for at det vil lønne seg å investere, slik at de våger å satse på nye eplefelt.

- Importerte epler fra land som har et mye lavere utgiftsnivå vinner plass i hyllene til matkjedene. Det er synd, i og med at norske forbrukere ønsker norske epler, sier Bjørke.

Mer i flytende form

De senere årene har norsk epleproduksjon sunket, mens konsumet i Norge har gått opp.

- Vi må få de unge til å satse på fruktdyrking. Norge har et klima som gir spennende smaker, og norske epler øker mangfoldet, sier Bjørke.

Hver nordmann spiser mer enn 13 kilo epler i året, og det totale forbruket av epler i Norge i året er 56 024 tonn, ifølge frukt.no.

Nordmenn nyter stadig mer epler i flytende form, og etterspørselen for eplemost øker.

 

Fakta om epler:

  • Den 17. oktober feirer vi Den Norske Epledagen
  • Det finnes ca. 20 000 eplesorter i verden.
  • De mest vanlige norsk eplesortene er: Aroma, Summerred, Rød Prins/Kronprins, Discovery, Åkerø, Julyred Rød Gravenstein.
  • Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren med lyse netter. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.
Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere