- Etterlys norske epler

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Norske epler kan være vanskelige å finne i fruktdisken – selv midt i sesongen.


Den 17. oktober feirer vi Den Norske Epledagen

Høsten er høysesong for norske epler, og i dag feirer vi den norske epledagen! Til tross for at norske epler er blant de beste i verden, er det kun ti prosent norske epler på eplemarkedet her til lands.

- Vi vil oppfordre alle til og aktivt spørre etter norske epler i butikken. Høsten er høysesong, og butikken burde bugne av de norske variantene, mener leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Men skal norske bønder ha mulighet til å øke produksjonen, må bønder få trygghet for at det vil lønne seg å investere, slik at de våger å satse på nye eplefelt.

- Importerte epler fra land som har et mye lavere utgiftsnivå vinner plass i hyllene til matkjedene. Det er synd, i og med at norske forbrukere ønsker norske epler, sier Bjørke.

Mer i flytende form

De senere årene har norsk epleproduksjon sunket, mens konsumet i Norge har gått opp.

- Vi må få de unge til å satse på fruktdyrking. Norge har et klima som gir spennende smaker, og norske epler øker mangfoldet, sier Bjørke.

Hver nordmann spiser mer enn 13 kilo epler i året, og det totale forbruket av epler i Norge i året er 56 024 tonn, ifølge frukt.no.

Nordmenn nyter stadig mer epler i flytende form, og etterspørselen for eplemost øker.

 

Fakta om epler:

  • Den 17. oktober feirer vi Den Norske Epledagen
  • Det finnes ca. 20 000 eplesorter i verden.
  • De mest vanlige norsk eplesortene er: Aroma, Summerred, Rød Prins/Kronprins, Discovery, Åkerø, Julyred Rød Gravenstein.
  • Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren med lyse netter. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere