Dette er Bondelagskokken
Felles for alle Bondelagskokkene siden oppstarten i 2003 har vært å fremme bruken av norske råvarer, -mattradisjoner og -produsenter. Bondelagskokken skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer og mattradisjoner.-Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonden til kokk og forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Nytt av i år er at søkerne kan bruke film/video for å presentere seg og sin søknad (maks. fem minutter lang) i tillegg til vanlig questback.

Det er mulig å sende inn søknad fra tirsdag 9. oktober til 12. november.

Søknadsskjema finner du HER.

Kontakt rådgiver Kari Marte Sjøvik på tlf. 41 46 03 87 eller epost kari.marte.sjovik@bondelaget.no hvis du har spørsmål eller ønsker mer informasjon.

Bondelagskokken får 100 000 kroner i stipend

Det er opp til den enkelte Bondelagskokk hva stipendet brukes til så lenge det er knyttet til noe hun eller han brenner for innen kokkefaget. Tidligere bondelagskokker har brukt stipendmidlene på ulikt vis og variasjonen er stor: Fra å utgi kokebok med mål om å fremme produsentene, jobbe for økt bruk av ulike stykningsdeler, prosjektjobbing for å løfte småskalamatproduksjon og matkulturen i Norge til koblingen mellom matkultur og reiseliv. Det er engasjementet vi leter etter!

Kompetent jury

Juryen som skal finne den riktige kandidatene er på plass og består av kokk Even Ramsvik (tidligere Ylajali, nå en del av kokkekollektivet Lava), kokk Jørn Lie (eier av Gamle Raadhus restaurant og Vaaghals, manager for begge kokkelandslagene og tidligere Bondelagskokk), kokk Mette Beate Evensen (kjøkkensjef Røst Teaterbistro) og  juryleder Lars Petter Bartnes (leder Norges Bondelag).

Juryen er tydelige på hva de ser etter hos de som søker.

- Autensitet og lidenskap for det særegne ved det norske kjøkkenet og de norske råvarene skal gjenspeile seg i kandidaten og maten. Hoveddriveren for søkerne bør være engasjement og ambisjon innen kokkefaget sier Even Ramsvik.

Jørne Lie, som også er tidligere Bondelagskokk, peker på at engasjement kan komme til syne på ulike måter.

- Kandidaten kan ha ambisjoner om å delta i kokkefaglige konkurranser, starte opp egen bedrift alene eller sammen med andre, utvikle produkter, konsepter og lignende, sier Lie.

Interessen for å lage mat av norske råvarer har økt blant forbrukerne og profesjonelle kokker de siste årene. Den nye Bondelagskokken bør være bevisst på hvordan han eller hun utnytter lokale råvarer i sin matlaging. Varigheten som Bondelagskokk er to år.

Tre kandidater nomineres

Nytt av i år er at juryen nominerer tre kandidater i stedet for èn, og at vinneren offentliggjøres under prisutdelingen på finalekvelden i Det Norske Måltid i Stavanger fredag 11.januar 2019. Som en del av nominasjonsprosessen vil de tre finalistene få mulighet til å vise seg fram for både kokkekollegaer og alle deltakere  under finalen i Det norske måltid. De to siste gangene har utnevnelsen blitt gjort under Grüne Woche i Berlin.

- Vi er glade og stolte av å få anledningen til å løfte frem Bondelagskokken i Stavanger Vi mener at det er naturlig at prisen deles ut under Det Norske Måltid der matkjennere, produsenter og kokker er samlet for å hylle det beste innen norsk matproduksjon, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Tidligere Bondelagskokker:

Nils Henning Nesje, driver firmaet «Mat med hjerte» og en del kokkegruppen Chefs Dinners Norge, Møre og Romsdal 

Karla Linhave Siverts, Smalhans, Oslo

Bodil Fjellestad Eikrem, Gloppen Hotell, Sogn og Fjordane

Kurt Sverre Øraas, Curtisen, Østfold

Jørn Lie, Gamle Raadhus, Oslo

Inge Johnsen, Liantundet, Trondheim

Michael Forselius, Røros Hotell, Røros

Hanne Frosta, Hanne på høyden, Bergen

Charlotte Omsted Mohn, Oppaker gård, Hedmark

Harald Berger, Oro, Oslo

Ingvild Skorpen Bøge, Spisekroken, Bergen

Den nye Bondelagskokken vil være den tolvte i rekken.