Er du den nye Bondelagskokken?

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Bodil Fjellestad Eikrem

Har du en forkjærlighet for norske råvarer og mattradisjoner, kan du være den nye Bondelagskokken som Norges Bondelag er på jakt etter. Vinneren får et kokkestipend på 100.000 kroner. Søknadsfrist 5. desember!

 

Jørn Lie er en av de tidligere Bondelagskokkene. Han er nå daglig leder på restauranten Vaaghald i Oslo.

Kokkestipendet på 100.000 kroner deles ut til vinneren under Grüne Woche i Berlin i januar 2017.

Siden oppstarten i 2003 har alle Bondelagskokkene jobbet med å fremme kunnskap om norske råvarer, mattradisjoner og produsenter. Varigheten er på to år. Det aller viktigste kriteriet for å bli Bondelagskokk er kjærlighet til norske råvarer og matprodusenter. Bondelagskokken skal være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer blant både profesjonelle kokker og vanlige forbrukere

-Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonden til kokk og forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag

Interessen for å lage mat av norske råvarer har økt blant forbrukerne og profesjonelle  kokker de siste årene. Den nye Bondelagskokken bør være bevisst på hvordan han eller hun utnytter lokale råvarer i sin matlaging.

Brukte stipendet til å lage egen kokebok

Det er opp til den enkelte Bondelagskokk hva de bruker stipendet på lenge det er noe de brenner for. Tidligere Bondelagskokk Bodil Fjellestad Eikrem, kjøkkensjef ved Gloppen Hotell i Sogn og Fjordane, brukte stipendpengene til å utgi kokebok med oppskrifter basert på lokale råvarer fra Sogn og Fjordane.

-Tiden som Bondelagskokk var spennende og fylt med mange nye opplevelser. Jeg reiste rundt i Norge og samarbeidet med utrolig mange flinke folk og matprodusenter. Jeg har lært mye om både lokalmat og matproduksjon som jeg drar nytte av daglig, oppsummerer Fjellestad Eikrem.

For å bli den neste Bondelagskokken må du:

  • Ha et engasjement for norske råvarer
  • Du skal bidra til å fremme og å utvikle norsk matkultur
  • Ha et konkret mål for bruken av stipendmidlene som

Slik søker du

Send inn din søknad her.

Les mer om Bondelagskokken her.

Ny søknadsfrist er 1. desember 2016.

Har du spørsmål eller trenger mer informasjon, kontakt rådgiver Kari Marte Sjøvik på tlf. 41 46 03 87 eller send en epost til kari.marte.sjovik@bondelaget.no. Se også Bondelagets hjemmeside:

Den nye Bondelagskokken vil være den ellevte i rekken.

De tidligere kokkene er:

Karla Linhave Siverts, Smalhans, Oslo

Bodil Fjellestad Eikrem, Gloppen Hotell, Sogn og Fjordane

Kurt Sverre Øraas, Kurtisen, Østfold

Jørn Lie, Gamle Raadhus, Oslo

Inge Johnsen, Liantundet, Trondheim

Michael Forselius, Røros Hotell, Røros

Hanne Frosta, Hanne på høyden, Bergen

Charlotte Omsted Mohn, Oppaker gård, Hedmark

Harald Berger, Oro, Oslo

Ingvild Skorpen Bøge, Spisekroken, Bergen

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere