Er du den nye bondelagskokken?

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bondelag søker en kokk med lidenskap for norske råvarer og stolte matprodusenter. Vinneren får et kokkestipend på 100.000 kroner.

Bodil Fjellestad Eikrem har vært bondelagskokk de siste to årene.
Den utvalgte skal promotere norsk matkultur og spre kunnskap om råvarer produsert av bønder i hele landet.

Kokkestipendet har en varighet på to år og deles ut under Grüne Woche i Berlin i januar 2015.

- Bondelagskokken må ha en kjærlighet til norske råvarer og matprodusenter. Vi vil at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Stipendpengene skal nyttes i et nært samarbeid med bønder og lokalmatprodusenter. Stipendet skal være med på å styrke en stolthet og glede for norske råvarer og norsk landbruk blant kokker og hos forbruker.

Gir ut kokebok

Nåværende bondelagskokk, Bodil Fjellestad Eikrem, har brukt sine stipendpenger på blant annet å skrive sin egen kokebok.

- Jeg har fått realisert drømmen min om å gi ut en kokebok basert på lokale råvarer fra Sogn og Fjordane. Min tid som bondelagskokk har vært spennende og fylt med nye opplevelser. Jeg har reist rundt i Norge og samarbeidet med utrolig mange flinke folk og matprodusenter. Jeg har lært om både lokalmat og matproduksjon som jeg drar nytte av daglig, sier Fjellestad Eikrem.

Hun er kjøkkensjef ved Gloppen hotell i Sogn og Fjordane. Der bruker hun råvarer produsert av lokale bønder.

- Interessen for mat av norske råvarer er økende hos både lokalbefolkningen og turistene som besøker hotellet. Den nye bondelagskokken bør være bevisst på hvordan han eller hun utnytter lokale råvarer og matprodusenter i sin matlaging, sier hun.

Den nye bondelagskokken vil være den tiende i rekken. Blant tidligere stipendvinnere er Kurt Sverre Øraas, Harald Berger, Charlotte O. Mohn, Hanne Frosta, Jørn Lie, Mikael Forselius og Inge Johnsen. De har alle en forkjærlighet for lokale norske råvarer og vært med på å utvikle norsk matkultur.

For å bli den neste bondelagskokken må du:

  • Ha et engasjement for norske råvarer
  • Du skal bidra til å fremme og å utvikle norsk matkultur
  • Ha et konkret mål for bruken av stipendmidlene

Slik søker du

Send inn din søknad her.

Les mer om bondelagskokken her.

Søknadsfrist er 16. november 2014. For spørsmål og informasjon, kontakt rådgiver Kari Marte Sjøvik på tlf. 41 46 03 87 eller kari.marte.sjovik@bondelaget.no. Se også Bondelagets hjemmeside: http://bondelaget.no/bondelagskokken

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere