Er du den nye bondelagskokken?

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bondelag søker en kokk med lidenskap for norske råvarer og stolte matprodusenter. Vinneren får et kokkestipend på 100.000 kroner.

Bodil Fjellestad Eikrem har vært bondelagskokk de siste to årene.
Den utvalgte skal promotere norsk matkultur og spre kunnskap om råvarer produsert av bønder i hele landet.

Kokkestipendet har en varighet på to år og deles ut under Grüne Woche i Berlin i januar 2015.

- Bondelagskokken må ha en kjærlighet til norske råvarer og matprodusenter. Vi vil at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Stipendpengene skal nyttes i et nært samarbeid med bønder og lokalmatprodusenter. Stipendet skal være med på å styrke en stolthet og glede for norske råvarer og norsk landbruk blant kokker og hos forbruker.

Gir ut kokebok

Nåværende bondelagskokk, Bodil Fjellestad Eikrem, har brukt sine stipendpenger på blant annet å skrive sin egen kokebok.

- Jeg har fått realisert drømmen min om å gi ut en kokebok basert på lokale råvarer fra Sogn og Fjordane. Min tid som bondelagskokk har vært spennende og fylt med nye opplevelser. Jeg har reist rundt i Norge og samarbeidet med utrolig mange flinke folk og matprodusenter. Jeg har lært om både lokalmat og matproduksjon som jeg drar nytte av daglig, sier Fjellestad Eikrem.

Hun er kjøkkensjef ved Gloppen hotell i Sogn og Fjordane. Der bruker hun råvarer produsert av lokale bønder.

- Interessen for mat av norske råvarer er økende hos både lokalbefolkningen og turistene som besøker hotellet. Den nye bondelagskokken bør være bevisst på hvordan han eller hun utnytter lokale råvarer og matprodusenter i sin matlaging, sier hun.

Den nye bondelagskokken vil være den tiende i rekken. Blant tidligere stipendvinnere er Kurt Sverre Øraas, Harald Berger, Charlotte O. Mohn, Hanne Frosta, Jørn Lie, Mikael Forselius og Inge Johnsen. De har alle en forkjærlighet for lokale norske råvarer og vært med på å utvikle norsk matkultur.

For å bli den neste bondelagskokken må du:

  • Ha et engasjement for norske råvarer
  • Du skal bidra til å fremme og å utvikle norsk matkultur
  • Ha et konkret mål for bruken av stipendmidlene

Slik søker du

Send inn din søknad her.

Les mer om bondelagskokken her.

Søknadsfrist er 16. november 2014. For spørsmål og informasjon, kontakt rådgiver Kari Marte Sjøvik på tlf. 41 46 03 87 eller kari.marte.sjovik@bondelaget.no. Se også Bondelagets hjemmeside: http://bondelaget.no/bondelagskokken

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere