Enige om oppfølging for bedre dyrevelferd

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

En samlet svinenæring møtte statsråd Dale om dyrevelferd.
Representanter fra hele svinenæringa i møte med statsråd Dale om dyrevelferd.

En samlet svinenæring møtte i dag statsråd Dale om dyrevelferd for slaktegris.

- Alle dyr skal ha det bra. Det er utgangpunktet for arbeidet framover, og en samlet bransje har tatt tak for å løfte næringa. Vi skal drive et landbruk med god dyrevelferd, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, etter møtet med statsråd Jon Georg Dale.

På møtet i Landbruks- og matdepartementet i dag, møtte representanter fra Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsvin, Animalia, Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund. Det vil si hele svinenæringa fra avlsorganisasjon og fagmiljø til bønder og slakterier. I tillegg til statsråd Jon Georg Dale møtte også Mattilsynet.

På møtet ble det gitt en orientering om status på arbeidet for bedret dyrevelferd, tiltak og hvem som har ansvar for de ulike tiltakene.

Statsråden hadde klare forventninger om at tiltakene som ble lagt fram skal gjennomføres og at reglene for dyrehold skal etterleves.

- Jeg er fornøyd med at statsråden engasjerer seg i jobben vi gjør. Næringa har allerede iverksatt en handlingsplan for dyrevelferd hos slaktegris. Blant tiltakene er obligatoriske veterinærbesøk og rådgivning. Hvis ikke regler og rutiner på dyrevelferd blir fulgt, vil bonden få trekk i betalinga fra slakteriet, sier Bartnes.

- Ingen dyr skal ha det slik som Mattilsynet har avdekket i flere tilsyn av slaktegris i Rogaland. Det er uakseptable forhold. Men det er mange, flinke svinebønder rundt om i landet som jobber hardt for at dyra skal ha det bra og være friske, sier Bartnes.

 

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere