- Flertallet i næringskomiteen er enig med ei samla landbruksnæring i at vi ikke vil ha regjeringas landbrukspolitikk. Jeg er glad for at næringa har blitt lytta til i denne prosessen, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Næringskomiteen på Stortinget la i dag fram sin innstilling til jordbruksmelding, to uker etter at innstillinga ble utsatt av regjeringspartiene. Flertallet i komiteen (AP, SP, SV, KrF og V) går imot de fleste av regjeringas forslag til en ny landbrukspolitikk.

- Næringskomiteen stopper regjeringas ensidige fokus på kostnadseffektiv matproduksjon, og vil beholde markedsordninger og velferdsordninger. Dette er helt avgjørende for at vi fortsatt skal kunne ha landbruk i hele landet, og for å sikre forutsigbarhet og rekruttering til næringa, sier Lars Petter Bartnes.

Målet om kostnadseffektiv matproduksjon falt

Han mener det er viktig at næringskomiteen går bort fra et overordna mål om kostnadseffektiv matproduksjon, og heller vil øke matproduksjonen på norske ressurser. Komiteen er enig om å redusere inntektsforskjellene mellom bønder og andre grupper for å øke rekrutteringa, forutsatt markedsbalanse og produktivitetsvekst.

- Det er bra at komiteen, også Høyre og FrP, ser en sammenheng mellom inntektsmuligheter og rekruttering til næringa. Inntekt er også et viktig virkemiddel for å opprettholde fortrinna ved norsk landbruk med trygg og god mat produsert på et mangfold av bruk over hele landet. Det står i sterk kontrast til regjeringas ensidige fokus på stordrift og billigst mulig mat, sier Lars Petter Bartnes.

Regjeringa foreslo i jordbruksmeldinga også å redusere antall kvoteregioner for kumelk fra dagens 18 regioner. Næringskomiteens flertall (H,Frp, V og Krf) går inn for 14 regioner. Lars Petter Bartnes er skuffa over at dagens regioninndeling ikke blir opprettholdt.

- Norges Bondelag vil sikre melkeproduksjon i alle fylker. Det er den eneste måten å videreføre landbruk over hele landet på, og å ta i bruk alle tilgjengelige arealer. Ved å redusere antall kvoteregioner, bidrar flertallet i komiteen til at norsk melkeproduksjon sentraliseres, sier Bartnes.

Stortingets vilje må følges

Underveis i behandlinga har behovet for en investeringspakke for små og mellomstore bruk kommet opp. Flertallet i komiteen går likevel ikke inn for å opprette en slik pakke. Derimot ber næringskomiteen regjeringa legge fram ei ordning med investeringsfond for klimatiltak, noe Norges Bondelag har jobba for.

- Norges Bondelag har hatt ambisjoner om at næringskomiteen skulle gi oss en bedre landbrukspolitikk. Vi har derfor foreslått konkrete forbedringer, som et investeringsfond. Investeringsfondet vil gi muligheter for bonden til å gjøre gode klimainvesteringer, sier Lars Petter Bartnes.

- Næringskomiteen viser en annen retning for landbrukspolitikken enn det regjeringa har gjort. Det viser at ingen ville ha regjeringas landbrukspolitikk. Stortinget ønsker økt matproduksjon på norske ressurser og at inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper skal reduseres. Nå må Stortingets vilje bli fulgt opp i jordbruksforhandlingene, avslutter Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.