Elever jakter framtidas klimaløsninger!

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Elever på Mære landbruksskoler jakter framtidas klimaløsninger
Elever ved Mære landbruksskole jakter klimaløsninger i framtida.

Elever fra naturbruksskoler over hele landet konkurrerer om å jakte på nye klimaløsninger i landbruket.

I løpet av høsten har det blitt arrangert innovasjonscamper for å jakte nye klimaløsninger i landbruket ved flere naturbruksskoler over hele landet. Den beste løsningen fra hver skole tevler nå i en nasjonal konkurranse, i regi av Naturbruksskolenes forening, Norges Bondelag og Landbrukets klima- og energisenter ved Mære.

- Det er utrolig arti at skoleelevene har kasta seg med i jakten på klimaløsninger i landbruket. Vi trenger friske pust og nye ideer for å bli enda mer klimasmarte i landbruket, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Skolene som deltar i den nasjonale konkurransen er Tomb videregående skole i Østfold, Mo og Øyrane videregående skole og Sogn jord- og hagebruksskole i Sogn og Fjordane og Mære landbruksskole i Trøndelag. Under såkalte innovasjonscamper ved skolene har elevene i andreklasse har fått i oppdrag å lage forretningsplaner for nye klimaløsninger i landbruket.

I den nasjonale juryen som skal bedømme elevenes bidrag sitter leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, Inger Solberg, divisjonsleder for bærekraft i Innovasjon Norge og Bjarne Holm, utviklingssjef i Felleskjøpet Agri SA.

- For meg som jobber med innovasjon til daglig er det ekstra artig å se at nysgjerrigheten og kreativiteten til elevene ender opp i nyvinninger som jeg er helt sikker på kan komme framtidas klimasmart landbruk til gode, sier Solberg fra Innovasjon Norge.

- Jeg er utrolig imponert over elevenes løsninger og det gir absolutt håp for framtida. Det blir krevende å velge en vinner, sier Holm i Felleskjøpet Agri.

Hovedpremien er støtte til å besøke landbruksmessa Bedre Landbruk i Lillestrøm i midten av november. Her vil også vinnerlaget offentliggjøres. 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere