Elever jakter framtidas klimaløsninger!

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Elever på Mære landbruksskoler jakter framtidas klimaløsninger
Elever ved Mære landbruksskole jakter klimaløsninger i framtida.

Elever fra naturbruksskoler over hele landet konkurrerer om å jakte på nye klimaløsninger i landbruket.

I løpet av høsten har det blitt arrangert innovasjonscamper for å jakte nye klimaløsninger i landbruket ved flere naturbruksskoler over hele landet. Den beste løsningen fra hver skole tevler nå i en nasjonal konkurranse, i regi av Naturbruksskolenes forening, Norges Bondelag og Landbrukets klima- og energisenter ved Mære.

- Det er utrolig arti at skoleelevene har kasta seg med i jakten på klimaløsninger i landbruket. Vi trenger friske pust og nye ideer for å bli enda mer klimasmarte i landbruket, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Skolene som deltar i den nasjonale konkurransen er Tomb videregående skole i Østfold, Mo og Øyrane videregående skole og Sogn jord- og hagebruksskole i Sogn og Fjordane og Mære landbruksskole i Trøndelag. Under såkalte innovasjonscamper ved skolene har elevene i andreklasse har fått i oppdrag å lage forretningsplaner for nye klimaløsninger i landbruket.

I den nasjonale juryen som skal bedømme elevenes bidrag sitter leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, Inger Solberg, divisjonsleder for bærekraft i Innovasjon Norge og Bjarne Holm, utviklingssjef i Felleskjøpet Agri SA.

- For meg som jobber med innovasjon til daglig er det ekstra artig å se at nysgjerrigheten og kreativiteten til elevene ender opp i nyvinninger som jeg er helt sikker på kan komme framtidas klimasmart landbruk til gode, sier Solberg fra Innovasjon Norge.

- Jeg er utrolig imponert over elevenes løsninger og det gir absolutt håp for framtida. Det blir krevende å velge en vinner, sier Holm i Felleskjøpet Agri.

Hovedpremien er støtte til å besøke landbruksmessa Bedre Landbruk i Lillestrøm i midten av november. Her vil også vinnerlaget offentliggjøres. 

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere