Egge Gård fekk Fridtjovprisen 2012

Av Kari Marte Sjøvik,
  • Tips en venn om denne siden

Egge Gård fekk Fridtjovprisen 2012 for Iseple. Produktet oppnådde 43 av 45 mulege poeng.

Marius Egge (t.h.), Bondelagsleder Nils T. Bjørke og Marit Gjerstad fra NHO, foto: Kari Marte SjøvikEgge gård vann gullmedalje i sin klasse – frukt og bærvin. Marius Egge takka Golfstraumen som gjer det mogeleg å dyrke frukt så langt nord og dei lyse dagane og kalde nettene som gir den unike smaken med mykje syre og sødme til norsk frukt. Han takka også kollegaer i miljøet som drar saman om å heve norsk drikke.

 Fridtjovprisen vart delt ut i samband med arrangementet Norsk Drikke i Balestrand.  Prisen er eit kunstverk av Geir S Hjetland.

 I kategorien øl fekk Ægir Brenneri sølvmedalje for India Pale Ale og Kinn Bryggeri bronse for Slåtteøl.

 Det Norske Brenneri i Oslo fekk to bronsemedaljar for sine Arvesølvet Fatlagret og Helt klar. I kategorien fruktjuice var det Nordre Lindheim frå  Gvarv som gjekk av med sigeren for sine Eventyrmost Aroma/Gravenstein og Eventyrmost Discovery som begge oppnådde bronsemedalje i kategorien.

 På fruktbrennevin vart det Ciderhuset som fekk best poengsum for sin Sogn Eple Aqua vitae, men det var ingen som oppnådde medalje her.

 Det var heller ingen som oppnådde medalje i kategorien cider, men Ciderhuset med sin Økologiske stillcider og Egge Gard med sin musserande cider , tradisjonell fekk høgst score med 31 poeng.

 Leiar i juryen, Merete Bø, registrerte ein stigning i kvaliteten frå året før, særleg på fruktmostane.  Leiar i Norges Bondelag Nils T Bjørke og Marit Gjerstad frå NHO sa seg godt nøgde med juryen sitt arbeid og utviklinga generelt i norsk drikke. Det er likevel eit langt lerret å bleike å gjere norsk drikke til eit like naturleg val til norsk mat som utanlandske vinar.

 

 

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere