Dokumentar Uår på NRK: Når tørken rammer bonden

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

I dokumentarfilmen Uår følger vi melkebonden Einar Kiserud fra Spydeberg i Østfold som drar til Malawi i Øst-Afrika etter å ha opplevd den verste tørkesommeren i Norge i nyere tid. Turen ble en vekker på flere måter.

- Jeg stilte opp i filmen for å vise hvor viktig, men også hvor vanskelig bondelivet kan være på grunn av klima. Klimakrisen er aller tøffest for bønder i de fattigste utviklingslandene. Der slår den hardest til, uttalte Einar til lokalavisen Smaalenenes Avis etter premierevisningen i Spydeberg 22.august i år.

Etter sitt livs vanskeligste sesong reiser Einar til Malawi der han møter bønder som har levd med konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Hva gjør de for å kunne fortsette å produsere mat? Hvordan holder de motet oppe i krisetid? Og hva kan egentlig en norsk bonde lære av malawiske småbønder?

- Filmen viser hvor sårbar matproduksjon er for klimaendringer enten du er bonde i Spydeberg i Østfold eller i Malawi i Øst-Afrika, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.

Hjørnegård understreker viktigheten av klimaarbeid.

- Bøndenes historier er en sterk påminnelse om at matproduksjon skjer i samspill med naturen. Som bønder står vi med begge beina midt i klimaendringene og vi må jobbe for at grunnlaget for fremtidens matproduksjon ikke blir ødelagt. Det hviler et stort ansvar på alle mennesker – også oss bønder – å ta vare på kloden vår, sier Sigrid Hjørnegård.

I forbindelse med kampanjen «Klimasmarte bondemøter» har Utviklingsfondet inngått et distribusjonssamarbeid med filmskaperne. Uår vil bli vist i regi av Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag og Norges Bygdeungdomslag gjennom høsten og vinteren.

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere