Dokumentar Uår på NRK: Når tørken rammer bonden

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

I dokumentarfilmen Uår følger vi melkebonden Einar Kiserud fra Spydeberg i Østfold som drar til Malawi i Øst-Afrika etter å ha opplevd den verste tørkesommeren i Norge i nyere tid. Turen ble en vekker på flere måter.

- Jeg stilte opp i filmen for å vise hvor viktig, men også hvor vanskelig bondelivet kan være på grunn av klima. Klimakrisen er aller tøffest for bønder i de fattigste utviklingslandene. Der slår den hardest til, uttalte Einar til lokalavisen Smaalenenes Avis etter premierevisningen i Spydeberg 22.august i år.

Etter sitt livs vanskeligste sesong reiser Einar til Malawi der han møter bønder som har levd med konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Hva gjør de for å kunne fortsette å produsere mat? Hvordan holder de motet oppe i krisetid? Og hva kan egentlig en norsk bonde lære av malawiske småbønder?

- Filmen viser hvor sårbar matproduksjon er for klimaendringer enten du er bonde i Spydeberg i Østfold eller i Malawi i Øst-Afrika, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.

Hjørnegård understreker viktigheten av klimaarbeid.

- Bøndenes historier er en sterk påminnelse om at matproduksjon skjer i samspill med naturen. Som bønder står vi med begge beina midt i klimaendringene og vi må jobbe for at grunnlaget for fremtidens matproduksjon ikke blir ødelagt. Det hviler et stort ansvar på alle mennesker – også oss bønder – å ta vare på kloden vår, sier Sigrid Hjørnegård.

I forbindelse med kampanjen «Klimasmarte bondemøter» har Utviklingsfondet inngått et distribusjonssamarbeid med filmskaperne. Uår vil bli vist i regi av Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag og Norges Bygdeungdomslag gjennom høsten og vinteren.

Hvordan vil Arbeiderpartiet utvikle norsk landbruk?

Norges største parti har markert seg stadig tydeligere i norsk landbrukspolitikk. Denne uka spør vi nestleder i partiet og melkebonde Bjørnar Skjæran om hvordan Arbeiderpartiet vil utvikle norsk landbruk.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
04
februar

AU-møte

Landbrukets hus
Onsdag
05
februar

Styremøte

Landbrukets hus
Mandag
10
februar

Rapportlansering: status for seterdrifta

Landbrukets Hus , Hollendergata 5, møterom Låven

Våre samarbeidspartnere