Nøkkelområder det skal jobbes videre med: 

  • Det skal være klare konsekvenser for bønder som ikke følger regelverket.
  • Vi skal ha bedre oversikt og oppfølging av dyrevelferden, både i næringa som helhet og på det enkelte gårdsbruk.
  • Reglene for hvordan avlivning på gården skal bli tydelige.
  • Vi skal løfte holdningsskapende arbeid.

 

Styrke dyrevelferdsprogrammet og konsekvenser for bønder

  • Dyrevelferdsprogrammet blir forskriftsfestet, det betyr at alle svineprodusenter må følge programmet.
  • Vi styrker kompetansen hos bonden ved å innføre obligatorisk kompetansekrav i dyrevelferd.
  • Styrker kompetansen om svinenæringa blant veterinærer som gjennomfører gårdsbesøk.
  • Slakteriene skal melde fra til Mattilsynet når en bonde blir trukket økonomisk fra slakteriet fordi kravene i programmet ikke er overholdt.
  • Slakteriene kan avslutte samarbeidet med bønder med dårlig dyrevelferd. Dersom et samarbeid blir avsluttet skal det ikke være mulig for bonden å få levert dyr til andre slakterier.

Les mer om dyrevelferdsprogrammet for svin her. 

 

Få bedre oversikt og oppfølging gjennom systematisering og kontroll

  • Systematisere data innhentet i Dyrevelferdsprogrammet for å få en bedre oversikt over utviklingen på dyrevelferd i svinenæringen, og gjøre det enklere for slakteriene å fange opp bønder som ikke følger regelverket.
  • Bruke opplysninger fra Mattilsynets eksisterende kontroll på slakteriene for å følge opp utviklingen på dyrevelferden.

 

Klarere regler om avliving

  • Klargjøre regelverket om avliving. Alle svinebønder skal være klar over hvilke regler som gjelder når en gris skal avlives på gården. Derfor har næringa dialog med Mattilsynet om å klargjøre regelverket og sørge for at dette blir forstått blant bøndene.

 

Løfte holdningsskapende arbeid

Dårlige holdninger gir dårlig atferd – derfor er holdningsskapende arbeid svært viktig.

  • Norges Bondelag og Norsvin går sammen om å organisere besøksringer for bønder i svineproduksjonen. Målet er at alle svinebønder skal få besøk. Ordningen blir nå utviklet.
  • Løfte dyrevelferd som tema i alle organisasjoner i næringa, og ta det opp ved ulike anledninger hvor bønder samles.

I tillegg innføres kamerovervåking ved norsk slakterier for at Mattilsynet  internt skal kunne hente sekvenser for å forbedre linjene i slakteribransjen