Dette er nye Landbrukets hus

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bondelag har fått nytt hovedkvarter. Huset skal være et utstillingsvindu for næringa.

Fra venstre: Sosialsonen i fjerde etasje i Hollendergata, det nye styrerommet i sjette etasje,  fra et av møterommene med utsikt mot øst.

Forrige mandag var Bondelaget på plass i sine nye lokaler i Oslo. Kontorer og møterom i den gamle murbygningen i Schweigaards gate 34 er tømt, og innhold og ansatte har flyttet til et nyrehabilitert og moderne kontorbygning i Hollendergata 5. Det 4000 kvm. store bygget fra 2003 skal huse 12 organisasjoner med tilknytning til det norske landbruket.

- Vi vil at nye Landbrukets Hus skal være et kraftsenter for hele den norske landbrukssektoren. Vi har nå samlet mange landbruksrelaterte organisasjoner under ett tak. Vi tror at dette vil bidra til å øke samarbeidet og kraften til landbruksnæringa framover, sier administrasjonssjef i Norges Bondelag, Jardar E. Flaa.

Administrasjonssjef Jardar Flaa i "sosialsonen" i 5 etasje i Hollendergata.

Utstillingsvindu

Hollendergata 5 ligger bare noen meter fra det «gamle Landbrukets Hus» i Schweigaards gate 32, og fram til november 2015 var dette tilholdssted for trafikketaten i Oslo kommune. Siden januar i år har bygget i Hollendergata gjennomgått en omfattende rehabilitering hvor fokus har vært på det norske.

- I forbindelse med rehabiliteringen av kontorbygget, har vi lagt vekt på å benytte norske materialer, produkter og design, så langt det har vært mulig. Organisasjonene som holder til i nye Landbrukets Hus arbeider med å fremme norsk produksjon, og vi ønsker derfor at bygget skal framstå som et utstillingsvindu for dette, sier Flaa.

For eksempel inneholder gulvteppene 80 prosent norsk ull. Kontorpultene, kontorstolene og bokhyllene er norskproduserte og mange av de øvrige møblene er designet i Norge. Mye av interiøret er også norskinspirert.

Norsk fokus: Alle møterommene har landbruksrelaterte med tilhørende dekor på vegg,  norsk ull er hovedingrediensen i teppene på gulvet, mye av interiøret har inspirasjon fra det norske landbruket.

Kjærlighet til norsk mat

I nye Landbrukets Hus er det også etablert en ny og flott kantine. Mottoet for den er ”Kjærlighet til norsk mat”, og kantina skal benytte norsk mat og drikke.

- Kantina skal vise det mangfoldet norske bønder produserer, til både ansatte og gjester.  Råvarene skal avspeile de norske årstidene, noe som innebærer mye bruk av rotgrønnsaker om vinteren, ferske grønnsaker og salat om sommeren og høsten og norsk frukt og bær i sesongen. Maten skal være laget fra bunnen av og vi vil at kantina skal gi stolthet til oss som jobber for norsk landbruk, sier Flaa.  

Ny kantine for ansatte og gjester: Kokk Mikko Colores , første varmmåltid med norske råvarer, langbord med fornøyde ansatte.

Fakta om nye Landbrukets Hus:

  • Bygget har seks etasjer, med kantine og terrasse som del av sjette etasje.
  • Areal over bakken er 4000 kvm, i tillegg er det en parkeringskjeller under bakken som har plass til 20 biler.
  • Det er 135 arbeidsplasser i bygget.
  • 85 prosent av arbeidsplassene er i cellekontor. 15 prosent i åpent landskap.
  • Bygget har 21 møterom. Bondelagets styrerom er i 6 etasje.

Bildet i forsidehenvisningen til denne artikkelen er en illustrasjon. Skiltene på veggen er enda ikke hengt opp.

 

 

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere