Osten "Kraftkar" fra Nordmøre vant nordisk matpris. Foto: Hanne Stensvold.

Med 11,6 poeng henviste Tingvollost sine nordiske naboer Svedjan Blå (Sverige) og Kastrup (Danmark) til henholdsvis sølv og bronse med en 14 mnd lagringsvariant.

- Fantastisk gøy. Dette viser at det lages ost av internasjonal kvalitet i Norge, sier meieribestyrer i Tingvollost, Egil Smith-Meyer.

Som kategorivinner blant blåmuggostene gikk Kraftkar dermed videre til kåringen av Nordens beste ost, hvor Kraftkaren havnet på andreplass bak Skallingen fra Danmark.

Vant for andre gang

Totalt deltok 62 ysterier på Nordisk Ostefestival i regi av Kulinarisk Sydfyn med sine 15000 besøkende. Kraftkar vant gullmedalje under samme arrangement i 2011, samme år som de også vant et oppsiktsvekkende gull under World Cheese Awards i Storbritannia.

- Etterspørselen gikk fullstendig gjennom taket den gangen. De to siste årene har vi derfor brukt til å utvide kapasiteten, forteller Smith-Meyer som i dag har omkring 6000 Kraftkarer på lager.

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri lokalisert i Tingvoll kommune på Nordmøre. I fjor ystet familiebedriften 20 tonn ost med håndmakt, basert på kumelk fra egen gård. Kraftkar selges i dag via nærmere 100 butikker over hele landet, samt til hoteller og restauranter.