- Det har vært et spesielt halvår

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

Sommerhilsen fra leder Lars Petter Bartnes

Hei, folkens.

I min tid som bondelagsleder har jeg gledet meg litt ekstra til sommeren. Da har jeg tid og rom til å være hjemme og fokusere på gårdsarbeid. Det er godt å få være sammen med familien og drive med det jeg synes er så meningsfullt.  I fjor ble denne tiden annerledes. Mange tusen bønder opplevde da ei historisk tørkekrise, og behovet for støtte fra Bondelaget var stort.

Heldigvis ser det ut til at årets vekstsesong blir vesentlig bedre.

2019 har så langt krevd mye av mange i Bondelaget. Det har vært et spesielt halvår, preget av tunge næringspolitiske saker.  

Vi har hatt rovdyrpolitisk opptog gjennom Oslo, det ble avtale i årets jordbruksoppgjør, vi har arbeidet for rettferdig erstatning for pelsdyrbøndene og vi har skrevet klimaavtale med regjeringa.

I dag står vi på nytt i ei krise. NRK Brennpunkts film fra et utvalg norske svinegårder viste holdninger til dyrevelferd og en atferd mot dyr som er uakseptabel. Slik skal vi ikke ha det i næringa vår, og jeg er glad for at så mange kolleger har vært ute og tatt avstand. Landbruket i Norge er helt avhengig av tilliten til forbrukerne - tilliten til at vi behandler dyrene våre godt. Denne tilliten er nå kraftig svekket.

På den positive siden er tillit noe som går an å bygge opp igjen, men det tar tid og den må bygges gjennom handling.  I dette arbeidet har vi alle et ansvar.

Tusen takk for innsatsen og støtten så langt!

Med ønske om en god sommer:

Lars Petter Bartnes

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere