Derfor er vi med i Bondelaget

Av Ove Magne Ribsskog,
  • Tips en venn om denne siden

Trude og Tord Svenneby i Trøgstad spør om uorganiserte bønder bør nøye seg med statens tilbud.


- Det høres sikkert hardt ut å si det, men det som framforhandles ut over statens tilbud, er det jo vårt forhandlingsapparat som sørger for. Og det er de vi som betaler gjennom kontingenten, sier Tord.

Ekteparet har vært organisert helt siden de startet som bønder. Selv om de kunne vært fristet til å hoppe av når jordbruksoppgjørene ikke har svart til forventningene.

- Men hva har vi å tjene på det, ut over å spare kronene til kontingenten på kort sikt? På lang sikt vil det jo bare svekke organisasjonen og gi enda mindre forhandlingsstyrke – noe som går ut over oss sjøl.

Tord og Trude er siste par ut i Bondebladets serie om hvorfor folk står i Bondelaget. Forrige medlem som ble portrettert, var Kåre Kvåle fra Spillum (bildet).

- Vi er ikke flere bønder her i landet enn at vi bør stå sammen om de overordnede målene, sjøl om vi ikke nødvendigvis er enig i ett og alt når det kommer til detaljene. Jeg er sikker på at vi står sterkere i lag enn hver for oss - eller sektorvis. Vi hadde hatt det verre uten Bondelaget, sier Kvåle.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere