Den norske måltid på TV2

Publisert 14.11.2013
  • Tips en venn om denne siden

Det Norske Måltid 2013 blir sendt som TV-serie på TV2. Arne Hjeltnes og Heine Totland er programledere.

Heine Totland (t.v.) og Arne Hjeltnes skal lede Det norske måltid 2013, foto Tellus Works.Parallelt med opptakene til TV-serien foregår utvelgelsen av mat- og drikkeprodukter som skal kjempe om heder og ære i Det Norske Måltid. Årets utvalgte råvarer og produkter blir gjenstand for nøye vurdering og smaking hos en nasjonal fagjury. Det kåres vinnere i følgende kategorier: Sjømat/blå sektor, kjøtt/grønn sektor, meieriprodukt og årets øl- innovasjon. Den siste er en kåring i samarbeid med Ølakademiet, Aperitif, Ølportalen og Norbrygg.

Hederspris

Det Norske Måltids hederspris skal også deles ut i 2013. I denne juryen sitter Bent Stiansen, Statholdergaarden og tidligere vinner av Bocuse d’Or, Ellen S. Math Henrichsen, daglig Leder, NCE Culinology / Måltidets Hus AS Nina Sundqvist, administrerende direktør, Matmerk og Jostein Soland, prosjektleder Det Norske Måltid 2013. 

TV-serien

I 2011 startet TV-serien Det Norske Måltid. TV-produsenten Tellus Works, Nordens mest erfarne og respekterte produksjonsselskap for matprogrammer, produserer programmene for TV2. I fjor ble det registrert meget gode seertall med et snitt på 443.000. Vi inviterer det norske folk til en ny reise i det norske matlandskapet uten sidestykke.

Seks søndager på rad

Arne Hjeltnes og Heine Totland er programledere. I år er landet delt inn i seks ulike regioner - så seks søndager på rad vil programlederne besøke en ny del av landet på jakt etter råvarer, matprodukter og, ikke minst, menneskene som står bak. I løpet av hver episode møter Arne og Heine kokker, produsenter og andre fagfolk, som er lidenskapelig opptatt av sin mat fra sitt sted i det langstrakte og frodige landet vårt. En kokk fra hver region møtes i en finale der de tilbereder hver sitt måltid med utgangspunkt i et utvalg av regionens beste råvarer og produkter. Det sjuende programmet i serien, viser denne kokkekonkurransen med innslag fra årets festmiddag.

Måltidskonferansen 2013

I tilknytning til festmiddagen blir det arrangert en matfaglig konferanse samme dag. Denne er et samarbeid mellom Måltidets Hus, NHO og Næringsforeningen og lagt til Måltidets hus – samme dag som «Matgallaen» - fredag 15. november. Bondelagets andre nestleder, Brita Skallerud, deltar på konferansen.


Kort om Det norske måltid 2013

• I Det Norske Måltid 2013 er landet delt i regionene: Øst Norge, Fjord Norge (vest Norge), Midt Norge, Nord Norge, Fjell Norge og Sør Norge. Etter regionale nominasjoner og juryering går finalistene til den nasjonale fagjuryen bestående av Bent Stiansen, Wenche Andersen, Halvor Heuch og Arne Brimi.

• I år er det seks regionale TV-program samt et finaleprogram fra Rogaland hvor seks regionale kokkelag skal konkurrere.

Bakgrunn: Rosenkilden/Stavanger næringsforening

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere