Embla - Den Nordiske Matprisen
De nordiske bondeorganisationers Centralråd (NBC) har gått sammen om å etablere en nordisk matpris som deles ut hvert andre år. Matprisen har fått navnet Embla etter den første kvinnene i nordisk mytologi. Ble første gang arrangert i 2017 med finale i København i august 2017. I år blir finalen i Reykjavik 1.juni 2019.

Prosjektet støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd og har som formål å styrke den felles nordiske matidentiteten og kultur. Med denne prisen ønsker man også å øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Bondeorganisasjonene som står bak Embla:
Norges Bondelag, Norge
Bændasamtök Íslands, Island
Landbrug & Fødevarer, Danmark
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Finland
Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, Finland
Lantbrukarnas Riksföbund, Sverige
Bóndafelag Føroya, Færøerne

De nordiske bondeorganisasjonene samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen. Målet er å styrke en felles nordisk matidentitet og -kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

- Samarbeid på tvers av de nordiske landegrensene er positivt fordi vi har mye felles mathistorie og deler en nordisk matidentitet. At vi som produserer råvarene er i førersetet er vi veldig fornøyd med, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og jurymedlem.

Spennenede kandidater

De som innstilles til Embla skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen deles ut hvert annet  år og støttes økonomisk av Nordisk Ministeråd. Det kåres en vinner i syv ulike kategorier.

Den norske juryen, ledet av mesterkokk Even Ramsvik, har gått gjennom over 100 nominasjoner for å finne de som skal representere Norge i den nordiske finalen på Island.

- Vi har fått inn mange nye og spennende kandidater, flere som jeg ikke kjente til. Det viser at det er mulig å etablere virksomheter og å livnære seg på noe basert på både norsk mat og mattradisjoner, sier Ramsvik.

De norske kandidatene 2019

Årets Mathåndverker:            Indre Oslo Matforedling, IOM (Oslo/Akershus)

Årets Råvareprodusent:         Rodrick Sloan (Nordland)

Årets Matgründer:                 Rørosmeieriet (Trøndelag)

Årets Mat til barn og unge:    Norsk smaksskule (Oppland og hele landet)

Årets Matformidler:               Heidi Bjerkan og Jon Fredrik Skauge (Trøndelag)

Årets Matdestinasjon:            Arktisk mat (Nordland)

Årets Mat til mange:              Matvalget (Akershus og hele landet)

Ny norsk vinner?

For to år siden gikk Norge helt til topps med Geitmyra matkultursenter for barn i kategorien «Mat til barn og unge.» Lars Petter Bartnes er spent på om vi når helt opp i år også.

- Jeg gleder meg og er stolt over å representere så mange dyktige nominerte. De viser bredden og mangfoldet i alt det som skjer innen norsk matproduksjon, formidling og utvikling, sier Bartnes.

Den norske juryen består i tillegg av Bondelagskokk Halvar Ellingsen (bl.a. tidligere kokkelandslaget) og Anya Seeberg Liaaen, gründer av matmagasinet NORD.

Finale 1.juni

De nominerte fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene vil være med i finalen i Reykjavik. Der vil en nordisk jury kåre en vinner i hver kategori. 

Andre nominerte og mer om prisutdelingen finner du på www.emblafoodaward.com.