De nominerte matproduktene er klare

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Produktene til Årets kjøttprodukt, Årets fisk- og skalldyrprodukt, Årets ost og Årets nyskaping er nominert.

Den regional fagjuryen Nordpå, fra venstre: Johnny Trasti, Einar Øverås, Petter Markussen, Yvonn Steffensen og Sigbjørn Drevland. Helt til høyre står Gunnar Jensen som stod for presentasjonen av produktene.Det er regionale juryer som har nominert kandidatene fra de respektive regionene. Hvem som kan smykke seg med titlene i 2012, blir avgjort under finalen i Det Norske Måltid 2012 i Stavanger på nyåret. Først skal programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland gjøre norske TV-seere kjent med produktene og menneskene bak i løpet av høsten 2012.

De nominerte er

Region Nordpå:

  • Varanger ytrefilet av rein fra Varanger Vilt, Bugøynes i Finnmark (Kjøtt)
  • Tørrsaltet bacon fra Lundal Nord, Breivik i Salten i Nordland (Kjøtt)
  • Kongekrabbe, rå, fra Merkevareforeningen Varanger, Bugøynes i Finnmark (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Sigerfjord Ishavsrøye fra Sigerfjord Fisk, Sortland i Nordland (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Blå vëgen blåskimmelost fra Straumbotn Gårdsmeieri, Utskarpen i Nordland (Ost)
  • Steinfjording fra Lofoten Gårdsysteri, Bøstad i Nordland (Ost)
  • Gravet hval fra Anitas Sjømat på Sakrisøy, Lofoten i Nordland (Nyskapning)
  • Lammeplomme av Lyngenlam fra Gourmet Lyngen, Svensby i Troms (Nyskapning)

Region Midti:
 

  • Sadel av villsaus fra Dalpro, Hitra i Sør-­‐Trøndelag (Kjøtt)
  • Bakt røkt reinsdyrbiff fra Fjellvilt, Brekkebygd i Sør-­‐Trøndelag (Kjøtt)
  • Blåskjell fra Snadder og Snaskum, Rissa i Sør-­‐Trøndelag (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Teinefanget levende sjøkreps fra Seashell, Frøya i Sør-­‐Trøndelag (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Balder, hvit geitost, fra Skånaliseter Gårdsysteri, Røyrvik i Nord-­‐Trøndelag (Ost)
  • Munkeby fra Munkeby Mariakloster, Levanger i Nord-­‐Trøndelag (Ost)
  • Tind Snacks med akevittkrydder fra Tind Spekevarer, Stranda i Møre og Romsdal (Nyskapning)
  • Jordbær og rabarbrasorbet fra Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Nord-­‐Trøndelag (Nyskapning)

Region Vestpå:

  • Svinenakke fra Prima Jæren, Prima Gruppen, Nærbø i Rogaland (Kjøtt)
  • Lårfilet av økologisk kalkun fra Homlagarden, Norheimsund i Hordaland (Kjøtt)
  • Einerrøykt Svanøylaks fra Svanøy Røykeri, Svanøy i Sogn og Fjordane (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Salma laks fra Salmon Brands, Bømlo i Hordaland (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri, Undredal i Sogn og Fjordane (Ost)
  • Kvit Geitost fra Myrdal Gard, Tysnes i Hordaland (Ost)
  • Hardanger eplelikør fra Hardanger saft-­‐ og siderfabrikk, Lekve Gård, Ulvik i Hordaland (Nyskapning)
  • Vaktelegg fra Ryfylkevaktel, Tau i Rogaland (Nyskapning)

Region Sørpå:

  • Bekkereinskinke av Svart Dalagris fra Haugland Gård, Kvinesdal i Vest-­‐Agder (Kjøtt)
  • Andebryst fra Holte Gård, Drangedal i Telemark (Kjøtt)
  • Lagesildrogn fra Villfisken, Hallingby i Buskerud (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Szechuangravet ørret fra Villfisken, Hallingby i Buskerud (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Solglad fra Himmelspannet, Hemsedal i Buskerud (Ost)
  • Eiker Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri, Hokksund i Buskerud (Ost)
  • Andekråsconfit fra Holte Gård, Drangedal i Telemark (Nyskapning)
  • Pæresirup fra Epleblomsten, Sauar Gard i Telemark (Nyskapning)

Region Østpå:
 

  • Santa Kristina Spekeskinke fra Gilde, Stange og Nes i Hedmark (Kjøtt)
  • Lårtunge av Kronhjort fra Løiten hjorteoppdrett, Løten i Hedmark (Kjøtt)
  • Vellagret rakfisk fra Noraker Rakfisk, Aurdal i Oppland (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • Olivias hjemmelagde sursild, Manstad i Østfold (Fisk-­‐ og skalldyr)
  • TINE Gudbrandsdalost G35, Lom og Sjåk i Oppland (Ost)
  • Fjelldronning fra Avdem Gårdsysteri, Lesja i Oppland (Ost)
  • Havrerot fra Grøde, Råde i Østfold (Nyskapning)
  • Emmer, økologiske perler fra Holli Mølle, Spydeberg i Østfold (Nyskapning)

Les mer om de nominerte matproduktene på Det Norske Måltid.
 

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.

Gründerpris til landbruksfilmskaper

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere