I løpet av året har vi passert utrolige 100 000 bilder med #norgtrengerbonden på Instagram. Siden 2014 har bønder invitert oss med i hverdagen på gården. Takk for at dere deler vårens første lam og høstens siste sauer på beite. Småunger i Felleskjøpet-dress og gulrøtter rett fra åkeren. Dette er med på å trekke matproduksjon og hverdagen på gård nærmere de som ikke lever tett på landbruket.

Dette er verdt en feiring! I desember har vi delt 24 gode øyeblikk fra #norgetrengerbonden på nytt. Hvert bilde forteller sin historie. Takk for følget gjennom adventskalenderen!

24. desember: Lars Morten Rosmo fra Skaun, Trøndelag

Dagens bilde er fra julaften 2016. Godt å være både ku og bonde, skrev Lars Morten Rosmo i Skaun, Trøndelag. -  Det er noe spesielt med å gå i fjøset på julaften. Jeg pleier å gjøre fjøsstellet ekstra hyggelig, og å gjøre meg ekstra flid. Jeg har radioen på øret, og klokka fem hører jeg kirkeklokkene ringe jula inn over radioen. Da er det jul for meg! 

- #norgetrengerbonden er med på å fortelle hva landbruket er til folk flest, og alle bildene som viser bøndenes hverdag er fantastisk, sier Lars Morten Rosmo. 

23. desember: Mariam Moen fra Hemnes i Nordland

Trofaste grisepassere! - Jentene på 11 år er ofte i fjøset under grising, både for kosen sin del, og for å hjelpe oss med å holde et overblikk for å se om noen purker skal grise, forteller Mariam Moen i Hemnes, Nordland.

22. desember: Marianne Hermansen Meidell fra Løten, Hedmark

Denne spreke fjøsdøra fikk Marianne Meidell på Løten i 2016. – Jeg synes det var kjedelig med vanlige farger, og fikk ei venninne som er kunstner til å male døra. Jeg er fortsatt veldig glad i den. Nå er sauene i et annet fjøs, og døra blir med til nyfjøset, som et slags veggmaleri, forteller Marianne.
- Jeg tror bonden synes det er stas med alle de fine bildene på #norgetrengerbonden, og jeg vet at det også er mange andre enn bønder som følger med, sier Marianne.

21. desember Hilde Hauge fra Ryfylke

Dagens bilde er av Lyder som nå er fire år. - Han liker godt å være med på alt som skjer på gården, til kyrne, høns og kjøre traktor. Huska har vært gull, ei god barnevakt når vi sorterer egg, forteller Hilde Hauge i Ryfylke. 
#norgetrengerbonden er kjekk for å vise litt av hverdagen som bonde. Folk flest vet kanskje ikke hva bonden driver med, både med idyll og mindre idyll, mener Hilde.

20. desember: Ellen Sørumgård Syse på Lesja i Oppland

Bildet var en del av en nasjonal kampanje våren 2015 der bønder og bondevenner landet rundt delte slike plakater. Den gang skrev Ellen Sørumgård Syse: "Åshild og Ragnhild æ klare i sin sak: Oss trøng bønder på Lesja, og i resten tå landet! Både nå og i framtide!"

- Bildet ble tatt under jordbruksforhandlingene, og denne kampanjen engasjerte små og store hos oss. Vi driver et typisk familielandbruk der tre generasjoner er med i fjøset og i videreforedling på gården. Jentene var ni år gamle, og veldig tydelige på at det må være liv laga å drive landbruk. De ville være med og vise at landbruk og bosetting spredt over hele landet er viktig, sier Ellen i dag.

19. desember: Weronica Olsen fra Troms

Denne hjemmestrikka Felleskjøpsdressen inspirerte mange da vi la ut bildet i 2015. – Ideen kom da lillesnuppa ar for lita til vanlig dress. Det var oldemor som strikka dressen, og den ble mye brukt, forteller Weronica Olsen. – Nå har vi akkurat funnet en vann- og vindtett FK-dress, og den er jenta storfornøyd med når hun skal i fjøset!

18. desember: Mari Krogfjord, Fosen, Trøndelag

Dagens bilde er fra sauesakning på Fosen, hvor eneste mulighet for å få sauene hjem er å krysse Hofstaddalselva. – Det hadde regna mye den høsten, og elva var flomstor. Sauene hadde venta 14 dager på den andre sida. En dag elva var rolig, tok vi sjansen, og det gikk akkurat! På fire eller fem turer fikk vi alle sauene over, det var godt, for vi var ikke helt sikker på at det skulle gå, forteller Mari Krogfjord.

17. desember: Kjell Ivar Kvello, Verdal i Trøndelag

Tidlig krøkes! Dagens bilde er av minstemann på gården, som er glad i å stelle kalvene og ikke minst å sitte på fôrutleggeren når vi legger ut fôr forteller, pappa Kjell Ivar Kvello i Verdal.

16. desember: John Ragnar Stenersen, Drammensfjorden, Buskerud.

I dag byr vi på et gjensyn av grisungen Ronny som sjarmerte oss i 2016! I Drammensfjorden ligger Langesøy hvor Line og John Ragnar Stenersen driver andelsgård, og har storfe og to purker. Mora til Ronny lever fortsatt, men Ronny ble til juleribbe i 2016, forteller John Ragnar. Ronny var størst i kullet sitt, og ble oppkalt etter en stor mann som heter Ronny.

15. desember: Ingrid Strind i Lom, Oppland

- Bildet er av mor og far min. Dette var 17. mai og midt i lamminga, og han far holdt på og trengte hjelp med et kopplam. Mor dreiv inne og kokte rømmegrøt, og gikk selvsagt ut for å hjelpe til. Bildet er absolutt ikke oppstilt, er du bonde, er du det 24 timer i døgnet, forteller Ingrid Strind i Lom, Oppland.

14. desember: Gro Njå, på Mosterøy i Rogland

- Jesper og Morfar tar fortsatt turen til fjøset sammen. Jesper kommer ofte syklende for å være med i helgene, han har stor interesse for gården, og Morfar er det store forbildet, sier Gro Njå. De er jammen heldige begge to!

13. desember: Lars Jacob Galåen fra Røros, Trøndelag

Dagens bilde er av Litj-jenta som rir på favorittkua Rypa. Når folk kom inn i fjøset kom Rypa gående mot dem og vil ha kos. Koste vi ikke nok, fulgte hun etter for å få mer kos! Stas å ha ei favorittku! I dag kan Lars Jacob fortelle at Rypa var favorittkua, og var hele 11 år da hun ble sendt til slakt i høst. Hun var ei enestående og snill ku, derfor fikk hun være så lenge. PS! Det stod noen bak og passa på.

12. desember: Lene Thunes, Jønsberg videregående skole på Hedmarken

"Grisen står og hyler" skrev vi om dette bildet da vi repostet det i 2016. - Jeg jobber med grisene på Jønsberg videregående skole, og det er verdens beste jobb, sier Lene Thunes i dag. - Elevene trives også med grisene, legger hun til.

11. desember: Hanne Aamodt fra Eidsberg i Østfold

- For ungene har det blitt en tradisjon å bade i kornet når det er i hus på høsten. Vi tuller med at de bader i pengebingen, sier Hanne som tok over gården i Eidsberg, Østfold for fem år siden.

10. desember: Ellen Delviken med bilde fra Setesdalsheiene

Dagens bilde har Ellen Delviken tatt på sauesanking i Setesdalsheiene. – Her har bøndene sanka sau i fjellet i ei uke, og er på vei hjemover. Dette er et resultat av mye jobb under lamminga i april og en lang sommer i fjellet. Det er mye jobb og godt samarbeid mellom bøndene som skal til, sier hun og legger til atemneknaggen #norgetrengerbonden viser at den jobben bonden gjør, er viktig. 

9. desember: Silje Søndmør, Femunden, Engerdal i Hedmark

 - Vi bor i utkanten av utkanten, og melkebilen har én mil til neste melkebruk, forteller Silje. Vi slår fast det samme som hun gjorde da hun la ut bildet i 2016: Lenge leve mottaksplikta i grisgrendte strøk!

8. desember: Inger Margrethe Mo, Hjørundfjorden på Sunnmøre

Søstra til bonden fikk frie tøyler til å dekorere rundballene med smileys. Et artig syn!

7. desember: Frøydis Haugen i Lindås, Hordaland

Denne kalven hos Frøydis Haugen hadde et sår etter operasjon hvor bandasjen ikke ville sitte på. Løsningen ble en gammel genser! – Det gikk bra med kalven, hun er nå en god melkeku, kan Frøydis Haugen fortelle.

– Jeg blir skikkelig stolt av alle flotte bilder på #norgetrengerbonden. De viser et stort mangfold i landbruket, sier Frøydis. 

6. desember: Linda Eirin Eiken fra Ørsta på Sunnmøre

Ingen spøk å måke til 1000 gris, fôre 5 sauer med lam og de 2 bukkene bruse innimellom riene til denne purka, skrev @eikencanu i 2015. – Jeg tenker det samme om bildet i dag, at det er kjekt når jeg kan sende melding til bonden sjølv om at grisinga har gått bra. Som folk flest trenger også bøndene å kunne koble ut litt av arbeidet sitt, da er det kjekt å kunne steppe inn, sier Linda Eirin Eiken i Ørsta på Sunnmøre.

5. desember: Hilde Steinmo Rotabakk fra Verran, Trøndelag 

Hilde bor på gård i Verran, Trøndelag, og har to gutter som er veldig glad i å lære og flinke til å hjelpe til. - Det var Magnus selv som ville ha ei slik kake, og han ble storfornøyd, forteller Hilde. Hilde mener det blir mer og mer viktig at folk blir klar over hvor maten kommer fra og at den er rein og fin. - Jeg opplever at folk blir mer bevisst på hva vi spiser og jobben bonden gjør. 

4. desember: Fjellbonden Inga Iversen fra Vingelen i Østerdalen

 - Målfru lå og sola seg, og det så så godt ut at jeg satt meg inntil. Målfru var favorittkua mi, og ho fikk to kalvinger mer enn normalt, fordi jeg ikke ville la ho gå, sier Inga om bildet i dag. 

3. desember: Mats Hegg Jacobsen på Berg i Tromsdalen

- #norgetrengerbonden er en treffende hashtag, og det er så mye bra innhold som beskriver variasjonen i det norske landbruket.

Mats selger varer direkte fra gården. - Sosiale medier er helt klart den viktigste markedsføringskanalen for meg, og var viktig for å få til adopsjon av kje.

 

2. desember: Greite Eiken fra Eiken i Vest-Agder

- Dette bildet og den sauen husker jeg veldig godt. Ho kom seg veldig ofte inn på et dyrka jorde på heia, men sjelden ut av jordet igjen. Ren gjensynsglede, sier Grete Eiken i dag, over fire år etter at bilde ble tatt. 

- Jeg er glad i å ta bilder av dyr, og liker å dele bildene med andre. Da er #norgetrengerbonden utrolig fin som inspirasjon.

 

1. desember: Nora Sandberg fra Furnes, Hedmark

Etter å ha jobba en hel dag med mye ut og inn av traktoren, var jeg svett og møkkete og visste ikke selv hvordan jeg så ut før jeg skulle sende en snap.

Jeg deler mange bilder fra egen gård og også fra jobben min, som tar meg til ulike produksjoner. Jeg synes det er viktig å vise de forskjellige sidene ved landbruket, ikke bare bilder av søte kalver. Jeg tror også at mange som ikke kjenner landbruket kan få innblikk, slik jeg også får innblikk i hvordan andre bønder har det.

Se alle bildene på bildedelingstjenesten Instagram