Byjenta som ble Askeladd

Publisert 13.06.2012
  • Tips en venn om denne siden

Charlotte Holberg Sveinsen er årets Askeladd, for sitt arbeid med kafè- og landlivsbutikken Skafferiet på Helgøya i Hedmark.

Charlotte H. Sveinsen er årets Askeladd. Her med styreleder i Landkreditt SA, Knut Nordmo, og leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke. Foto: Marthe Haugdal
- Det er utrolig morsomt og veldig inspirerende. Nå får jeg bare mer lyst til å fortsette. Når man legger så mye tid, krefter og energi i dette som jeg har gjort de siste årene, så er det utrolig tilfredsstillende å få en slik anerkjennelse, sier Sveinsen etter å ha mottatt prisen under årsmøtet i Norges Bondelag.

Ifølge juryleder Nils T. Bjørke har juryen i år enstemmig kåret Sveinsen til Askeladd 2012.

- Hun trodde på ideen sin, og har skapt en suksess som framhever landbygda og Helgøya på en flott måte. Hun har gjort ideen sin til levebrød, med en innsats og en vilje som imponerer juryen. Med hjemmebakst og landliv har hun skapt et fristed og et pusterom i hverdagen for tilreisende, sier Bjørke.

Premien på 30.000 kroner deles ut i samarbeid med Landkreditt SA.

Byjenta som elsker livet på landet

På Skafferiet legger Sveinsen vekt på at gjestene skal få en idyllisk opplevelse i landlige omgivelser, og fikk i fjor 40.000 mennesker til Helgøya i Hedmark. Det er mer enn det museer og andre turistdestinasjoner i regionen greier. Hun har i tillegg skapt en arbeidsplass for seg selv, og nesten 20 medarbeidere på hel- og deltid.

- Jeg er veldig, veldig stolt, fordi jeg egentlig er byjente. Jeg flyttet til gården og startet egen næring, og det gjør det ekstra viktig og betydningsfullt å få denne prisen, sier hun.

Nå er kokeboken hennes ute på markedet, og i mai feiret Skafferiet fire år i drift.

 - Det har vært en formidabel reise på godt og vondt. Jeg må klype meg litt i armen. Det har vært lærerikt og veldig, veldig morsomt. Prispengene vil bli brukt til ny utvikling av konseptet. Mitt overordnete mål er å bidra til at folk i økende grad ønsker å flytte på landet, forteller Sveinsen.

Les mer om Askeladdprisen

17. året på rad

Norges Bondelag og Landkreditt delte i år ut Askeladdprisen for 17.året på rad, til ungdom under 35 år, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.

- I Landkreditt arbeider vi aktivt for levende og bærekraftige bygder, først og fremst gjennom å sikre god finansiering til landbruket. Det er viktig for oss å gi en anerkjennelse til innovative mennesker som bidrar til å fremme norske bygder på nye måter, og som skaper arbeidsplasser i distriktene. Ungdommen er framtida, og gjennom Landkreditt Bank har vi siden starten hatt fordelaktige betingelser til unge bønder som ønsker å satse på gården. Årets privinner har laget et spennede konsept, og har lykkes svært godt med dette, sier styreleder i Landkreditt, Knut Nordmo

Med 12 spennende søknader innsendt av kreative mennesker som ser lyst på livet på bygda, har juryen hatt en vanskelig oppgave.

- Bygdene i vårt landstrakte land holdes levende av folk som ser mulighetene, som tør å satse, og som har initiativ og tro på egne konsepter. I år som andre år har det kommet inn sterke søknader fra ungdom som tør å satse på næringer basert på det lokale ressursgrunnlaget i deres bygder. Nok en gang viser det seg at det er i bygdenes unike ressurser at nøkkelen til suksess ligger, sier Bjørke.

Les alt om årsmøtet

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere