Byjenta som ble Askeladd

Publisert 13.06.2012
  • Tips en venn om denne siden

Charlotte Holberg Sveinsen er årets Askeladd, for sitt arbeid med kafè- og landlivsbutikken Skafferiet på Helgøya i Hedmark.

Charlotte H. Sveinsen er årets Askeladd. Her med styreleder i Landkreditt SA, Knut Nordmo, og leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke. Foto: Marthe Haugdal
- Det er utrolig morsomt og veldig inspirerende. Nå får jeg bare mer lyst til å fortsette. Når man legger så mye tid, krefter og energi i dette som jeg har gjort de siste årene, så er det utrolig tilfredsstillende å få en slik anerkjennelse, sier Sveinsen etter å ha mottatt prisen under årsmøtet i Norges Bondelag.

Ifølge juryleder Nils T. Bjørke har juryen i år enstemmig kåret Sveinsen til Askeladd 2012.

- Hun trodde på ideen sin, og har skapt en suksess som framhever landbygda og Helgøya på en flott måte. Hun har gjort ideen sin til levebrød, med en innsats og en vilje som imponerer juryen. Med hjemmebakst og landliv har hun skapt et fristed og et pusterom i hverdagen for tilreisende, sier Bjørke.

Premien på 30.000 kroner deles ut i samarbeid med Landkreditt SA.

Byjenta som elsker livet på landet

På Skafferiet legger Sveinsen vekt på at gjestene skal få en idyllisk opplevelse i landlige omgivelser, og fikk i fjor 40.000 mennesker til Helgøya i Hedmark. Det er mer enn det museer og andre turistdestinasjoner i regionen greier. Hun har i tillegg skapt en arbeidsplass for seg selv, og nesten 20 medarbeidere på hel- og deltid.

- Jeg er veldig, veldig stolt, fordi jeg egentlig er byjente. Jeg flyttet til gården og startet egen næring, og det gjør det ekstra viktig og betydningsfullt å få denne prisen, sier hun.

Nå er kokeboken hennes ute på markedet, og i mai feiret Skafferiet fire år i drift.

 - Det har vært en formidabel reise på godt og vondt. Jeg må klype meg litt i armen. Det har vært lærerikt og veldig, veldig morsomt. Prispengene vil bli brukt til ny utvikling av konseptet. Mitt overordnete mål er å bidra til at folk i økende grad ønsker å flytte på landet, forteller Sveinsen.

Les mer om Askeladdprisen

17. året på rad

Norges Bondelag og Landkreditt delte i år ut Askeladdprisen for 17.året på rad, til ungdom under 35 år, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.

- I Landkreditt arbeider vi aktivt for levende og bærekraftige bygder, først og fremst gjennom å sikre god finansiering til landbruket. Det er viktig for oss å gi en anerkjennelse til innovative mennesker som bidrar til å fremme norske bygder på nye måter, og som skaper arbeidsplasser i distriktene. Ungdommen er framtida, og gjennom Landkreditt Bank har vi siden starten hatt fordelaktige betingelser til unge bønder som ønsker å satse på gården. Årets privinner har laget et spennede konsept, og har lykkes svært godt med dette, sier styreleder i Landkreditt, Knut Nordmo

Med 12 spennende søknader innsendt av kreative mennesker som ser lyst på livet på bygda, har juryen hatt en vanskelig oppgave.

- Bygdene i vårt landstrakte land holdes levende av folk som ser mulighetene, som tør å satse, og som har initiativ og tro på egne konsepter. I år som andre år har det kommet inn sterke søknader fra ungdom som tør å satse på næringer basert på det lokale ressursgrunnlaget i deres bygder. Nok en gang viser det seg at det er i bygdenes unike ressurser at nøkkelen til suksess ligger, sier Bjørke.

Les alt om årsmøtet

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.

Gründerpris til landbruksfilmskaper

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Årsmøte 2018 salen

Høydepunkter fra generaldebatten

Markedsregulering, omdømme, dyrevelferd og klima er bare noen av de mange temaene som engasjerte delegatene i generaldebatten på årsmøtet.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere