Bred støtte til fortsatt markedsregulering
Virke-rapport viser støtte i hele verdikjeden til fortsatt å balansere det norske markedet for landbruksvarer.
På oppdrag fra Hovedorganisasjonen Virke har Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) laget en rapport som ser nærmere på hvordan markedet for landbruksvarer blir balansert.
Sikrer bonden forutsigbarhet
En sentral del av grunnlaget for konklusjonene i rapporten er intervju med de fleste aktørene i verdikjeden for mat. Blant disse er det en bred oppfatning om at markedsreguleringen er nødvendig. I rapporten heter det:
"Det synes å være allmenn aksept for at prisstabilitet for primærprodusenter er et ønsket gode. Alternativet kan være høyere kostnadsnivå i primærproduksjonen. Vi mener oppfatningen kan tolkes som en bred aksept for at vel 40 000 selvstendige næringsdrivere i norsk jordbruk bør ha mulighet for å koordinere sin tilpasning overfor industri og matvaredistribusjon."
- LES HELE RAPPORTEN: NILF-rapport 2013-5 Markedsregulering - verdsatt, men omstridt
- Markedsbalanseringen er en av bærebjelkene for det norske landbruket. Det hindrer store prissvingninger og er derfor et viktig risikoreduserende element for primærnæringa. Det er helt avgjørende for fortsatt forutsigbarhet, både i produksjon og for fremtidige investeringer. Vi er glade for at hele verdikjeden ser verdien av dette, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge.
Rapporten: - Behov for ny gjennomgang
For et par uker tilbake varslet landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) at hun ville sette ned et eget markedsreguleringsutvalg. Utvalget skal blant annet vurdere om det i det hele tatt er behov for markedsregulering.
Til tross for bred oppslutning om markedsreguleringen, mener forskerne som står bak Virke-rapporten at det er behov for en ny gjennomgang. Det er blant annet behov for å tydeliggjøre mål og virkemidler i ordningen, og for å tilpasse ordningen til en matsektor som er ganske annerledes enn da ordningen ble innført.
- Vi mener Tine, Nortura og Felleskjøpet gjør en god jobb som markedsregulator. Dette er den mest effektive måten å gjennomføre markedsregulering på – et produsentsamvirke som utøver, finansiert av næringa selv. En gjennomgang kan likevel være positivt fordi det kan avlive en del myter og bidra til å sikre ordningen legitimitet. Markedsreguleringen er helt avgjørende for at vi fortsatt skal kunne ha et landbruk over hele landet og dermed ha muligheten til å nå regjeringens mål om økt matproduksjon, sier Skorge i Bondelaget.