Bondevettpris for 100 % norsk kosthold

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Familien Kleppe/Brufladt. Foto Pandora Film.

Familien til Ida Kleppe og Sverre Brufladt spiste kun norsk mat i en måned, og lagde TV-dokumentar av det.

Om Bondevettprisen
Norges Bondelag deler ut Bondevettprisen til personer utenfor eller i norsk landbruk som har profilert landbruket på en positiv og overraskende måte som samtidig er med på å bygge opp under betydningen av norsk mat, matkultur, historie og opprinnelse.

Tidligere vinnere av prisen er Rørosmat, daværende utenriksminister Espen Barth Eide, Felleskjøpet Agri, Hans Olav Brenner, Bodil Nordjorde, Den Gyldne Omvei, Olaf Tufte med flere.

I en måned levde familien utelukkende på norsk mat, og lagde TV-dokumentar av prosjektet sitt. – De har gjort det synlig for oss alle hvor mye arbeid som ligger bak hvert enkelt måltid, fra råvaren blir produsert til maten ligger ferdig på tallerkenen, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes. For denne bevisstgjøringa mottar Ida Kleppe og Sverre Brufladt Prisen for sunt bondevett.

- Det er veldig kjekt å få en slik pris og at folk anerkjenner jobben vi har gjort, sier Ida Kleppe. Ida legger til at arbeidet med filmen var en fin anledning til å reise rundt og besøke bønder. Hun er selv fra gård på Sunnmøre. – Det var kjekt å se hvordan bøndene jobber, hvordan hverdagen deres er.

- Vi lærte mye av dette prosjektet, og vi har blitt mer bevisst på hva vi spiser. Vi lager mer mat fra bunnen av, så vi slipper unødvendige tilsettingsstoffer, sier Ida Kleppe.

Det er ikke all mat som går an å dyrke i norsk klima, så det er ikke realistisk at vi blir helt selvforsynte med mat. I dag kommer om lag halvparten av maten vi spiser fra norske råvarer. – Det er sunt bondevett å spise mest mulig lokale og norske råvarer. Vårt mål er å være selvforsynt med den maten vi har forutsetninger for å produsere i Norge, som kjøtt, melk og meierivarer, og grønnsaker og frukt når det er i sesong, sier Bodhild Fjelltveit.

Bodhild Fjelltveit er leder i Bergen Bondelag og første vara til styret i Norges Bondelag og delte ut prisen på vegne av Norges Bondelag.

Diplomet for sunt bondevett har denne teksten:

I tv-dokumentaren "Utan mat og drikke" formidlar Ida Kleppe og Sverre Brufladt stor respekt for maten og kva som skal til for å produsere mat i Noreg.  Gjennom prosjektet om utelukkande å ete norsk mat i ein månad, gjer dei det synleg for oss alle kor mykje arbeid som ligg bak kvart enkelt måltid, frå råvaren blir produsert til maten ligg ferdig tillaga på tallerkenen. 

Les mer om Bondevettprisen og tidligere vinnere.

Bodhild Fjelltveit deler ut prisen.

Hjemmelaget pasta. Foto Pandora Film

Høner i hagen. Foto: Pandora Film

Fôring av kalver hos Erik Willgoh på Huso. Foto Pandora film.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere