Om Bondevettprisen
Norges Bondelag deler ut Bondevettprisen til personer utenfor eller i norsk landbruk som har profilert landbruket på en positiv og overraskende måte som samtidig er med på å bygge opp under betydningen av norsk mat, matkultur, historie og opprinnelse.

Tidligere vinnere av prisen er Rørosmat, daværende utenriksminister Espen Barth Eide, Felleskjøpet Agri, Hans Olav Brenner, Bodil Nordjorde, Den Gyldne Omvei, Olaf Tufte med flere.

I en måned levde familien utelukkende på norsk mat, og lagde TV-dokumentar av prosjektet sitt. – De har gjort det synlig for oss alle hvor mye arbeid som ligger bak hvert enkelt måltid, fra råvaren blir produsert til maten ligger ferdig på tallerkenen, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes. For denne bevisstgjøringa mottar Ida Kleppe og Sverre Brufladt Prisen for sunt bondevett.

- Det er veldig kjekt å få en slik pris og at folk anerkjenner jobben vi har gjort, sier Ida Kleppe. Ida legger til at arbeidet med filmen var en fin anledning til å reise rundt og besøke bønder. Hun er selv fra gård på Sunnmøre. – Det var kjekt å se hvordan bøndene jobber, hvordan hverdagen deres er.

- Vi lærte mye av dette prosjektet, og vi har blitt mer bevisst på hva vi spiser. Vi lager mer mat fra bunnen av, så vi slipper unødvendige tilsettingsstoffer, sier Ida Kleppe.

Det er ikke all mat som går an å dyrke i norsk klima, så det er ikke realistisk at vi blir helt selvforsynte med mat. I dag kommer om lag halvparten av maten vi spiser fra norske råvarer. – Det er sunt bondevett å spise mest mulig lokale og norske råvarer. Vårt mål er å være selvforsynt med den maten vi har forutsetninger for å produsere i Norge, som kjøtt, melk og meierivarer, og grønnsaker og frukt når det er i sesong, sier Bodhild Fjelltveit.

Bodhild Fjelltveit er leder i Bergen Bondelag og første vara til styret i Norges Bondelag og delte ut prisen på vegne av Norges Bondelag.

Diplomet for sunt bondevett har denne teksten:

I tv-dokumentaren "Utan mat og drikke" formidlar Ida Kleppe og Sverre Brufladt stor respekt for maten og kva som skal til for å produsere mat i Noreg.  Gjennom prosjektet om utelukkande å ete norsk mat i ein månad, gjer dei det synleg for oss alle kor mykje arbeid som ligg bak kvart enkelt måltid, frå råvaren blir produsert til maten ligg ferdig tillaga på tallerkenen. 

Les mer om Bondevettprisen og tidligere vinnere.

Bodhild Fjelltveit deler ut prisen.

Hjemmelaget pasta. Foto Pandora Film

Høner i hagen. Foto: Pandora Film

Fôring av kalver hos Erik Willgoh på Huso. Foto Pandora film.