Bønder over hele landet møter forbrukerne i butikken

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Ved å velge norske matvarer, får du mer på kjøpet, står det på klistremerkene som norske bønder setter på matvarer fra norsk landbruk i dag.
Ved å velge norske matvarer, får du mer på kjøpet, står det på klistremerkene som norske bønder setter på matvarer fra norsk landbruk i butikkene i dag.

På tirsdag brøt bøndene jordbruksforhandlingene. I dag viser vi deg at du får mer enn mat når du handler norske varer i matbutikken.

- Ved å velge norsk mat når du handler, får du mer på kjøpet. Med regjeringens politikk kan vi miste mangfoldet av gårder over hele landet og det vil bli mindre mat på norske ressurser, sier Bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

I dag er bønder over hele landet på plass i matbutikker for å gjøre folk oppmerksomme på hvilke matvarer som har råvarer fra norske bønder. Det gjør vi ved å feste klistremerker på noen av disse matvarene i butikkene, og fortelle deg hva du får på kjøpet:

  • Når du kjøper norsk mat vet du at dyra har god helse, og at maten er trygg.Klistremerke La oss lage maten din
  • Ved å kjøpe mat produsert av oss bidrar du også til levende bygder og åpne landskap.
  • Landbruket er grunnlaget for 90 000 arbeidsplasser, på gårdene og i foredlingsindustrien. Dette er fastlands-Norges største industri.
  • Vi vil løfte hele landbruket, og spesielt satse på de små og mellomstore gårdene. Vi kan ikke ta ansvar for den retningen regjeringa ønsker å føre norsk jordbruk, og som svekker norsk matproduksjon. Derfor har vi brutt årets jordbruksforhandlinger.

 

Ingen satsing på landbruket

- Regjeringa vil ikke satse på landbruket. Dette oppgjøret handler om hvordan vi skal produsere mat i framtida. Vi kan ikke ta ansvar for den retningen regjeringa ønsker å føre norsk jordbruk, og som bidrar til å svekke norsk matproduksjon, sier Lars Petter Bartnes.

- Vi vil ha et løft for landbruket fordi vi trenger både små og store gårder for å produsere mer mat i Norge. Da må det lønne seg å bruke matjorda der den ligger. Det er viktig å løfte de mindre bruka for å hindre at mer jord går ut av drift, på Vestlandet, i Nord-Norge og Agder. Stortinget har nylig sagt nei til regjeringas retning, understreker han.

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere