- Å samarbeide i små lokale samvirker kan gi eventyrlige resultater som hele lokalsamfunnet kan vokse på. Dette kan være inspirasjon for bønder i hele landet, sier Nils T. Bjørke i forbindelse med 10 års jubileet til Rørosmat.

 

Kristin Bendixvold (Daglig leder Rørosmat) Nils T. Bjørke (Leder, Norges Bondelag) og Guri Heggem (Salgsansvarlig storhusholdning)

 Et robust og bærekraftig landbruk er en forutsetning for lokalmatsuksess

 - Det er viktig at landbrukspolitikerne ser betydningen av å ha kjøtt – og melkeproduksjon fra robuste gårdsbruk også i distrikter som dette. Kun slik kan vi fortsette å bygge merkevarer som Rørosmat og utvikle videreforedlingsbedrifter, sier Guri Heggem i forbindelse med markeringen på Røros.

 Det er Tineprodusenter som leverer den økologiske melker til Rørosmeieriet som er en av de store aktørene

 - Uten Tineprodusentene hadde ikke vi hatt Rørosmat. Vi er totalt avhengige av bønder i hele distriktet og at de får utnytte det potensial som er i regionen, sier Heggem hos Rørosmat.

 Norges Bondelag var med på feiringen av Rørosmat  sitt 10 års jubileet den 14. november. Blant tema som Bondelaget er med å diskutere på markeringen er hvor lokalmat står om 10 år.

 Et viktig tema som er om politikerne vil legge til rette for utvikling av lokalmatproduksjon, som nå er i voldsom vekst.

 -Tilbud skaper etterspørsel og verdiskapning. Utvikler vi ikke et tilbud vil ikke forbrukerne etterspørre det heller. Men vi trenger utvikling for å skape verdiskapning, sier Nils T. Bjørke.

 Er det lite utvalg av lokalmatprodusenter i en butikk, så påvirker det salget av all lokalmat i den butikken. Stikkord som distribusjon, maktfordeling i verdikjeden og konkurransevilkår er viktige i denne forbindelsen. Vi opplever stadig økende fokus på matkvalitet. Vi er spente på hvordan nye politikere utformer en politikk som hensyntar dette, sierTrond Wilhem Lund i Rørosmeieriet.

Les mer om Rørosmat!