Bondens Marked en av åtte vinnere av Matprisen

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Bondens marked stakk av med prisen som Årets formidler, mens Heinrich Jung fikk Matprisen 2019.

Det ble en stor festaften på Vippa i Oslo da Matprisen ble delt ut mandag 11.november. Prisen løfter frem de som på ulikt vis spiller en rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. I år ble også Kokkekarlas kokkestipend delt ut under arrangementet.

Matprisen 2019 til Heinrich Jung

Matprisen gikk i år til Heinrich Jung. Juryens begrunnelse er blant annet: «Et bærekraftig måltid handler i stor grad om det som skjer før måltidet. Kvaliteten på råvarene, hvordan de håndteres og behandles gjennom hele verdikjeden, hele veien fra jord til bord. Årets vinner er kanskje mest kjent som en representant for de som roter i jorda. Han har vist med største tydelighet at dårlig dyrevelferd og rovdrift ikke er en uheldig nødvendighet, men både en strukturell og empatisk svikt.»

Populære Bondens Marked fikk prisen for Årets formidler. Juryen løftete blant annet frem: «Årets vinner gir oss ikke bare innsikt i hvordan maten blir til, men lar også bønder og foredlere stolt kunne vise fram sine livsverk. Årets vinner viser oss mennesker og mat vi ikke visste fantes. Bondens Marked Norge tilbyr en møteplass, og har gjenetablert det sårt trengte mellommenneskelige båndet mellom jord og våre bord.

Norges Bondelag er av samarbeidspartnerne med Matprisen, noe leder Lars Petter Bartnes mener er viktig.

-Matprisen er en god arena for å vise mangfoldet og viktigheten av norsk matproduksjon i en større sammenheng, sier Bartnes.

Stolte vinnere

Kokkeprisen gikk til dyktige Mette Beate Evensen med tilholdssted i Trondheim, mens Sørlandsbaserte Restaurant Under ble Årets kjøkken.

Årets produsent ble Homlagarden, restauranten Hrímnir Ramen fikk Debioprisen. Steinerbarnehageforbundet gikk til topps i kategorien Barne- og ungdomsprisen. Godt Brød fikk prisen for Årets storkjøkken.

VGs matbørs fikk Utfordrerprisen. Juryen vektal i sin begrunnelse «Årets vinner fyller sitt mandat til punkt og prikke, men kanskje bør dette mandatet utvides. Årets utfordring går til et verktøy som har et potensiale til å kunne påvirke svært mange mennesker til å reflektere over hva slags mat og matproduksjon vi trenger mer av. Vi får vite prisen på alt, men ikke verdien av noe.»

KokkeKarlas stipend 2019 ble tildelt Astrid Regine Nässlander «Astrid inspirerer til å tenke helhetlig rundt maten vi tilbereder og spiser, og gjennom dette gjør hun kokkeyrket attraktivt for flere. Astrid tar over driften av Salten Kjøtt og Vilt AS i Steigen i 2020, og vil benytte stipendet til å heve sin egen kompetanse knyttet til kjøttforedling og produksjon med høye etiske verdier», skriver juryen.

Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

-Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sa Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, da Landbrukets klimaplan ble vedtatt i dag.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere