Bøndene inn i forhandlinger med folket i ryggen

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

9 av 10 sier de vil ha et landbruk av samme omfang som i dag. – Et kraftig signal til regjeringen før jordbruksforhandlingene, sier bondelagslederen.

Nordmenn vil ha norsk mat. I dag delte bønder ut frokost som takk for støtten i hele landet.

En ny meningsmåling, gjort av Ipsos MMI for Norges Bondelag, viser at landbruket har stor støtte i folket. Av 1012 nordmenn svarer 87 prosent at de er for norsk landbruk av samme omfang som i dag.  I likhet med fjoråret kan bøndene derfor gledelig konstatere at 9 av 10 støtter det arbeidet de gjør. 26. april leveres kravet til årets jordbruksforhandlinger.  

- Vi gleder oss stort over å ha det norske folk i ryggen. Denne målingen viser at de som vil bygge ned landbruket er i et solid mindretall. Det bør være et kraftig signal til den sittende regjeringen i de kommende jordbruksforhandlingene, og til de borgerlige partiene foran høstens stortingsvalg, sier leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke.  

Dette er det folket mener er de viktigste grunnene til å støtte det norske landbruket:

Kjører traktorene inn i byen onsdag morgen

I morgentimene onsdag 10. april deler bønder over hele landet ut frokost til folket.

Bilder fra frokostutdelingen i Oslo

- Forbrukerne setter pris på trygg, norsk mat. Ved å dele ut frokost, ønsker vi å si takk til alle som støtter opp om norsk matproduksjon og samtidig gi folk en god start på dagen, sier Nils T. Bjørke.

- Vi tar med oss traktoren til byen denne morgenen. Mange husker bruddet i jordbruksforhandlingene i fjor, da traktorene var godt synlig i bybildet. Vi ønsker ikke en gjentakelse i år, men Bondelaget er ingen garantist for en jordbruksavtale, og mat på norske ressurser krever et konkurransedyktig inntektsnivå, varsler Bjørke.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere