Bondelaget støtter Rema-Reitan

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Bondelagsleder, Nils T Bjørke, mener Konkurransetilsynet må ta tak i omstridt avtale mellom Norgesgruppen og Ica.

Nils T. Bjørke skeptisk til ny dagligvareavtale.

Avtalen, som ble kjent i dag, gir Norgesgruppen kontroll over 60 prosent av Icas distribusjon. I tillegg overtar de Icas forhandlinger og innkjøp.

Til Aftenposten.no kaller Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan avtalen for en «utrolig dårlig deal for norske forbrukere».

Norgesgruppen eier blant annet kjedene Spar, Kiwi, Meny og Joker. Med den nye avtalen vil de ha en forhandlingsmakt på over 50 prosent når de skal bli enige med store leverandører som blant annet Gilde og Stabburet. Konkurransetilsynet har sagt at de er bekymret for at dette vil føre til høyere priser og dårligere utvalg av matvarer. Også landbruksministeren er skeptisk til avtalen.    

I likhet med Rema-Reitan mener lederen i Norges Bondelag, Nils T Bjørke, at Konkurransetilsynet må ta tak i saken.

- Vi merker oss at konkurransedirektør Christine Meyer har utrykt bekymring over at Norgesgruppen tar over innkjøp og distribusjon for konkurrenten ICA. Men her holder det ikke med bekymringer. Dette er en viktig syretest om Konkurransetilsynet bryr seg tilstrekkelig om maktforhold i dagligvareleddet, sier Bjørke. 

Norges Bondelag mener denne saken viser at utviklingen Matkjedeutvalget dokumenterte i forhold til uheldig maktkonsentrasjon, akselererer i negativ retning.

- En slik maktkonsentrasjon vil gå på bekostning av pris og mangfold. Vi er enige med Ole Robert Reitan at dette vil ramme forbruker, men det vil og ramme bønder og matprodusenter. Her er bønder og forbruker i samme båt. Det blir færre som bestemmer hva forbruker skal spise og hva bonden skal dyrke, sier Nils T Bjørke.

 Av: Ole Marius Sandmo

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere