Økouka byr på en rekke fagarrangementer med mulighet for å høste ny lærdom ute i kulturlandskapet. Foto: Svein Gunnar Kjøde/Økouka

Norges Bondelag deltar som arrangør av Økouka, sammen med Biologisk-dynamisk Forening, Bondens Marked, Bygdø Kongsgård, Bybi, Debio, Food Studio, Geitmyra matkultursenter for barn, MAJOBO, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oikos – Økologisk Norge og ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger.

Gjennom 43 arrangementer vil Økouka vise fram mangfoldet av landbruks- og matproduksjon i Norge, og knytte det til folks hverdag.

Kari Marte Sjøvik, rådgiver i Norges Bondelag, sier at Økouka er et viktig arrangement for Norges Bondelag å delta på:

- Økouka er viktig fordi den kobler bonden og forbruker tettere sammen. Vi får en dialog, som sammen fremmer den gode smaken og alle de gode økologiske råvarene den norske bonden produserer. Målgruppen for Økouka er den bevisste forbruker som ikke er opptatt av pris, men av kvalitet, sier Sjøvik.

Norges Bondelag vil støtte opp om vekst i øko-landbruket.

- Økologisk landbruk er en viktig pådriver for hele det norske landbruket på flere områder. Økologiske produkter bidrar til et mangfold som forbrukere etterspør i stadig større grad, også i Norge. Da er det viktig at forbrukeren får tak i norske økologiske råvarer, sier Sjøvik.


Som i fjor, er låvefesten en viktig del av økouka - i år med en spennende femretters fra Bondelagskokken Karla Siverts. Foto: Svein Gunnar Kjøde/Økouka

Ingen tvil om at Økouka er svært mangfoldig, og byr på et omfattende program med stor spennvidde:

  • Hva sier du til et kurs i baking av surdeigsbrød, med bruk av økologisk mel av gamle kornsorter?
  • Eller en stemningsfull låvefest på Bygdøy, med langbord og fem spennende retter komponert og laget av Bondelagskokken Karla Siverts?
  • Eller hva med et av våre faglige arrangementer, med mulighet for fordypning i for eksempel jordkvalitet, målretta beitebruk eller i matformidling for barn?

- Vi trenger alle bonden, og bonden trenger den bevisste forbruker, kokk og kjøpmann. Derfor er Økouka så viktig: Her bidrar vi til økt forståelse mellom ulike ledd i verdikjeden og hos den enkelte forbruker. Vi har et vidt spenn av arrangementer, slik at vi kan treffe alle, sier Alexandra Devik, prosjektkoordinator for Økouka med base i Oikos – økologisk Norge.

Se fullstendig program for Økouka her.


Her fra Linda Jollys praktiske foredrag om jordkvalitet i fjor. Foto: Svein Gunnar Kjøde/Økouka

Her følger et utdrag fra programmet, med fokus på arrangementer hvor Norges Bondelag enten er arrangør eller medvirker med foredragsholdere:

Inspirasjonstur og gårdsbesøk for deg som jobber med mat: Matens opprinnelse

Vi har gleden av å invitere til en inspirasjonstur til deg som lager mat på skole, barnehage, SFO, institusjon eller serveringssted. Bli med til økologiske og biodynamiske gårder for å bli kjent med hvor maten vår egentlig kommer fra. Bøndene åpner sine dører, og dere får lære om blant annet økologisk melkeproduksjon og gulrotdyrking.

Tid: 21.09.15, 09.30-16.30
Sted: Gårder i Oslo og Akershus
Arrangør: Norges Bondelag, ØQ/Debio Info og Biologisk-dynamisk Forening
Mer info/påmelding

Økologifagdagen: Fra jord til bord – Fremtidens muligheter

Tradisjonen tro arrangerer Nofima Økologifagdagen der målet er kunnskapsformidling, erfaringsutveksling og motivasjon. I jordåret 2015 er tema «Fra jord til bord» der både tilbakeblikk og ikke minst fremtidsmuligheter er satt på dagsorden.
Et av de sentrale temaene på arrangementet er: Hvem har eierskap til nasjonalt mål om 15% økologisk produksjon og forbruk innen 2020, og hva skal til for å nå målene?
Fra Norges Bondelags styre stiller Birte Usland, som i sitt foredrag skal svare på hva Bondelaget gjør for å bidra til at målet nås.

Tid: 22.09.15, 10.00-16.00
Sted: Nofima AS, Osloveien 1, Ås
Arrangør: Nofima AS
Mer info/påmelding

Surdeigsbakekurs: Bak deg glad med surdeig

Surdeigsbrød er sunt og godt, og økologisk mel av gamle kornsorter egner seg perfekt til surdeigsbaking. Lurer du på hvordan det skal gjøres? Surdeigsekspert Pontus Blomberg fra Handwerk lærer vekk bakekunsten, og Norsk Urkorn forteller om sitt økologiske mel som er malt på steinkvern.

Tid: 22. 09.15, 17.00-21.00
Sted: Mathallen i Oslo
Arrangør: Bondens marked, Bondens butikk og Norges Bondelag
Mer info/påmelding

Fagseminar om jordkvalitet: Jord – den viktigste ressursen for framtidas jordbruk

Gratis fagseminar om hvordan vi kan bedre kvaliteten på matjorda. Jorda er grunnlaget for matproduksjonen og matsikkerheten vår. I forutsetningene til økologisk landbruk står det at hensynet til jordens struktur og fruktbarhet er grunnlaget for økologisk plantedyrking i hagebruk, jordbruk og skogbruk. Jordens fruktbarhet opprettholdes hovedsakelig ved resirkulering av organisk materiale. God jordstruktur er avgjørende for å få gode avlinger og ikke minst for å ta vare på jorda. Men hvordan skal vi få dette til i praksis?

Tid: 23.09.15, 10.00-15.00
Sted: Skolestua på Bygdø Kongsgård
Arrangør: Norges Bondelag, Oikos-Økologisk Norge og VitalAnalyse
Mer info/påmelding

Målretta beitebruk: Beiting for jord og helse
Forskere mener at fôrsammensetningen påvirker kjøttets kvalitet, og at kjøtt fra beitende dyr er spesielt sunt. Et godt beitesystem kan også påvirke jordkvalitet. Allan Savory utviklet metoden Holistic Management for beitedyr. Metoden kan være nyttig som en driftsplanmetode ved optimal forvaltning av beitene for å binde karbon, bygge opp matjord og utvikle bærekraftig landbruk. Denne kvelden skal vi lære mer om målretta beitebruk med ku og sau, og om det kan gi både fruktbar jord, sunt og smakfullt kjøtt og bedre klima.

Tid: 24.09.15, 16.00-21.00
Sted: Skolestua på Bygdø Kongsgård
Arrangør: Økologisk faglag for Akershus og Oslo, Norges Bondelag, Bygdø Kongsgård og VitalAnalyse
Mer info/påmelding

Framtidens bønder

I storbyene har det vært en formidabel vekst av unge folk som er interessert i økologisk mat og landbruk. Antall medlemmer i Oslo Kooperativ, andelslandbruk og forskjellige urbane jordbruksprosjekter viser at unge i byer også har et stor engasjement for landbrukets praktiske sider – ikke bare for matkvaliteten. Mange unge i dag bruker søkeord som småbruk når de drømmer om bolig på nett, og de grønne utdanningene har stor vekst – Norges eneste praktiske treårige utdanning i økologisk landbruk har venteliste!

Stina Mehus, økologisk bonde og styremedlem i Akershus Bondelag, er konferansier. Blant de medvirkende er Tor Jakob Solberg – økologisk bonde, Årets unge bonde 2014 og styremedlem i Østfold Bondelag. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Tid: 25.09.15, 19.00
Sted: Mathallen Oslo
Arrangør: Oikos – Økologisk Norge og Natur og Ungdom
Mer info

Bygdefest på Bygdøy: Vi dekker langbord på låven og du er invitert!

For å markere og applaudere en fantastisk uke med gode smaker, ny lærdom og flotte opplevelser inviterer ØKOUKA til låvefest på selveste Kongsgården! Kvelden baseres på de flotte ressursene vi har rundt oss – råvarer, kunnskap om økologi og ikke minst de ærverdige omgivelsene på Kongsgården. Bondelagskokken Karla Siverts sammen med sitt team står for fem retters menyen, med deilige råvarer fra lokale bonder, grønnsaker fra både Gartnerhallen og Gartneriet på Bygdø Kongsgård og meieriprodukter fra Tine. Festen begynner med en varm velkomst hvor gjestene få innblikk i ulike temaer knyttet til økologi, før alle setter seg til bords for en helaften på låven. Velkommen! 

Tid: 26.09.15, 16.00-22.00
Sted: Bygdø Kongsgård
Arrangør: ØKOUKA
Mer info/påmelding


Sikker på at du finner noe som frister i årets Økouka-program! Bildet er fra forberedelsene til fjorårets låvefest. Foto: Svein Gunnar Kjøde/Økouka