Årets ministermøte i WTO finner sted i Buoenos Aires, hovedstaden i Argentina. Norges Bondelag er med i den norske delegasjonen under møtet og vil følge forhandlingene tett. På bordet ligger blant annet flere forslag om å begrense den interne landbruksstøtten for medlemslandene. Forslagene kan få store konsekvenser for norsk landbruk.
 

- Flere land har fremmet ulike forslag om å begrense landbruksstøtten for medlemslandene. Norge er absolutt et av de medlemslandene som blir hardest rammet, da vi har et finmasket støttesystem tilpasset norsk geografi som skal sikre produksjon over hele landet, sier Gimming.
 

Norges utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide (H), deltar i forhandlingene og flere stortingsrepresentanter er også tilstede. Bondelaget har i forkant av forhandlingene hatt egne kontaktmøter med statssekretæren i Utenriksdepartementet og representanter i både nærings- og utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

 

- Vi har jobbet mye for å bevisstgjøre regjering og Storting om konsekvensene av forslagene om kutt i landbruksstøtte som ligger på bordet. Vi opplever at de forstår alvoret og vil jobbe for å forsvare norske interesser i forhandlingene, sier Gimming, som forventer at Norge ikke aksepterer et forhandlingsresultat som svekker norsk matproduksjon.
 

I forkant av forhandlingene har flere eksperter og politikere, herunder utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), uttalt at det er lite sannsynlig med en enighet om kutt i landbruksstøtte på årets møte. USAs manglende vilje til forhandlinger trekkes fram som hovedårsak.


- Det er lite sannsynlig med enighet om kutt i hvert lands interne landbruksstøtte, men vi frykter at det kan ende med en tidsplan for å diskutere støttekutt i WTO de kommende årene. Det vil i så fall bli svært krevende forhandlinger for Norge framover, sier Gimming.
 

For mer informasjon (NB! Tidsforskjell. Buenos Aires ligger 4 timer bak Norge):

Bjørn Gimming, 1. nestleder i Norges Bondelag: +47 412 75 230
Hildegunn Gjengedal, seniorrådgiver i Norges Bondelag: +47 905 18 379