De norske kostrådene bygger på de nordiske kostrådene, som ble klar for en stund siden. Bondelaget har uttalt seg om de nordiske rådene, og mener blant annet de ikke lever opp til målet om økt selvforsyning.

Nå er de norske rådene presentert. HER kan du lese de nye kostrådene.

Oppsummering av de nye kostrådene:

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
  • La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
  • Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
  • Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
  • Drikk vann!

Når det gjelder rødt kjøtt anbefales det inntil 350 gram i uken, og at man spiser minst mulig bearbeidet kjøtt. Om melk og meieriprodukter sier rådene tre prosjoner daglig, tilsvarende fem desiliter melk eller meieriprodukter. De legger også blant annet til at potet hører med i et sunt og variert kosthold.

Vi forholder oss til rådene som nå er gitt fra myndighetene, og vil bruke litt tid på å sette oss inn i hva det får å si for norsk landbruk og norsk matberedskap.

Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag

NIBIO har nettopp hatt et seminar hvor de har sett på konsekvensen av nye kostråd for norsk jordbruk og matsikkerhet. Der kom det blant annet fram at dersom norsk produksjon endres i tråd med det som ligger ann til å bli nye kostråd, vil 30 prosent av jordbruksarealet gå ut av drift.

Produserer det forbruker vil ha

–Norske bønder produserer mat til befolkningen, og er opptatt av å produsere de matvarene norske forbrukere ønsker. Dette gjelder både animalske produkter og plantebaserte produkter, sier Gimming.

- Vi mener det ikke er noen konflikt mellom å støtte et variert kosthold med mat fra planteriket, og samtidig fremheve betydningen av av grovfòrbaserte animalske produkter som ivaretar norsk matkultur og som også er en livsviktig kilde til protein, sier Gimming.

Han forteller videre at Norges Bondelag ønsker å øke produksjonen av ikke-animalske produkter der grunnlaget ligger til rette for det.

– Det er etter vår oppfatning ingen motsetining mellom en betydelig produksjon av animalske produkter og en økt produksjon av frukt og grønt, forteller Gimming.