Bondelaget gratulerte med verdens beste ost

Av Arild Erlien,
  • Tips en venn om denne siden

- Dere har skapt et osteeventyr som «raserer» hele Europas tanker og oppfatninger om hvor verdens beste ost skal komme fra. For den kommer nemlig fra Torjulvågen, sa leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, da fylkeslaget troppet opp hos Tingvollost fredag for å hedre verdensmesteren.

Fylkesleder Oddvar Mikkelsen (t.v.) og rådgiver Rose Bergslid i Møre og Romsdal Bondelag gratulerte med verdens beste ost til Gunnar, Solvor og Kristin Waagen (Foto: Arnar Lyche).Fylkesleder Oddvar Mikkelsen hadde med seg organisasjonssjef Arnar Lyche og rådgiver Rose Bergslid, og framførte gratulasjoner og overrekte gave til Tingvollosts Kristin, Solvor og Gunnar Waagen. - Gratulerer med verdens beste ost. Dette er et bevis på at det som mange vil beskrive som umulig faktisk er mulig, sa Mikkelsen.

- For en vei dere har gått. Fra å eksperimentere med osteproduksjon på et lite bad i huset, med ønske om å skape flere arbeidsplasser på gården for neste generasjon, til verdens beste ost, sa Mikkelsen. Det var 16. november at Tingvollost overraskende vant tittelen World Champion for sin blåmuggost Kraftkar.

Org.-sjef Arnar Lyche og fylkesleder Oddvar Mikkelsen hadde med seg gave fra Bondelaget til Tingvollosts Gunnar, Solvor og Kristin Waagen (Foto: Rose Bergslid).Oddvar Mikkelsen trakk fram at med kontinuerlig fokus på kvalitet, og med mottoet «den beste osten er enda ikke produsert», har dere skapt et osteeventyr som «raserer» hele Europas tanker og oppfatninger om hvor verdens beste ost skal komme fra. For den kommer nemlig fra Torjulvågen.

- Landbruk skaper mangfold og landbruk gir verdiskaping. Det er dere et strålende bevis på med 23 personer på lønningslista. Dere bidrar til økt forståelse for viktigheten av norsk landbruk. Dette er så stort at det er over vår fatteevne. Lykke til videre, sa leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Verdens beste

- Et osteeventyr som «raserer» hele Europas tanker og oppfatninger om hvor verdens beste ost skal komme fra, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, foran ysteriet til Tingvollost (Foto: Arnar Lyche).Det var onsdag 16. november at sensasjonen skjedde: Familiebedriften Tingvollost banket alle verdens ostegiganter og vant Wold Cheese Awards, arrangert i den spanske byen San Sebastian, med sin blåmuggost Kraftkar.

266 eksperter fra 26 land verden over hadde vært med på å smake og bedømme 3.021 oster fra 31 land. Kraftkar fra Tingvollost gikk helt til topps. Den fikk 71 poeng, og var med det hele fire poeng foran de nærmeste konkurrentene i det 16 oster store feltet i superfinalen.

Det stoppet ikke der. Dagen etter ble Kraftkar kåret til den beste av alle de 29 ostene som har blitt kåret til verdens beste i løpet av de 29 årene konkurransen har foregått. Det vil si at Kraftkar fra Tingvollost er verdens beste ost gjennom tidene.

Gunnar Waagen er æresmedlem i Møre og Romsdal Bondelag. (Foto: Arnar Lyche).– Dette er jo uoppnåelig. Vi har fått flere priser for mange av ostene våre, men å smadre verdenseliten er noe en bare drømmer om, men aldri våger å tro, sa en lettere oppskjørtet daglig leder, Egil Smith-Meyer, til Tidens Krav rett etter kåringen. Tingvollost er et familieeid gårdsmeieri som lager 20 tonn ost årlig, basert på melk fra egen gård.

– Jeg er helt målløs, dette er helt fantastisk for en liten familiebedrift som Tingvollost, sa styreleder Gunnar Waagen til media i forrige uke, som selv var til stede i Spania og mottok prisen.

Æresmedlem i Bondelaget

Gunnar, Solvor og Kristin Waagen i Tingvollost har hatt travle dager etter at de gikk til topps med verdens beste ost (Foto: Arnar Lyche).Gunnar Waagen ble i 2007 utnevnt til æresmedlem i Møre og Romsdal Bondelag etter lang og tro tjeneste for landbruket både lokalt, i fylket og nasjonalt. På 1980-tallet var han lokallagsleder i Tingvoll Bondelag i to omganger, han kom inn i fylkesstyret i Møre og Romsdal Bondelag fra 1987, nestleder fra 1988, var fylkesleder i perioden fra 1991 til 1994, og var medlem i sentralstyret i Norges Bondelag fra 1993 til 1998.

Mediaoppmerksomhet

Tingvollost har hatt stor mediaoppmerksomhet den siste uka. Her er noen av omtalene (klikk på bildet for å lese omtalen i PDF):

TIDENS KRAV 18. november:

AURA AVIS 19. NOVEMBER:

NATIONEN 25. NOVEMBER:

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere