Bonde-TV på mandag: Dagros overtar alle kanaler

Publisert 19.03.2020
  • Tips en venn om denne siden

Gunhild Dangstorp, fjøsmester ved Kalnes videregående skole i Sarspborg. Foto: Privat

Det blir kalv, kvige, ku og stut i alle kanaler på mandag, når storfebønder fra hele landet sender på Bondelagets Facebookside og Instagramkonto fra morgen til kveld.

Dette er Bonde-TV
Livesendt innhold filmet av bønder selv, gir et usminket og ærlig innblikk i gårdsdriften.

Bondelaget har tidligere latt fjærfe- og svinebønder overta sin Facebookside, slik at de kunne vise hvordan de og dyra har det.

Del innhold: Alt du trenger å gjøre for å delta er å publisere en livesending, et bilde eller en video på Facebook eller Instagram mandag den 23. mars, og merke med #bondeTV.

Se mer innhold: I tillegg til på bondelagets Facebook og Instagram, kan man søke på #bondeTV og se bidrag fra mange flere steder.

Etter tilbakemeldingene fra tidligere bonde-TV-sendinger med fjørfe og gris, forventer Bondelaget stor interesse for en ærlig fremstilling av norsk storfeproduksjon, filmet og delt av bøndene selv.

I tillegg til på bondelagets Facebook og Instagram, kan man søke på #bondeTV og se bidrag fra mange flere steder.

For de som ikke kjenner til storfeproduksjon, er dette en fin mulighet til å få et ærlig og usensurert innblikk i livet på gården. Vi ønsker at flere skal få kunnskap om hvordan dyra har det, og hvordan maten vi spiser blir produsert.

 Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag

Bondelagslederen ser ikke bort fra at den pågående koronasituasjonen, og manges økende forståelse av bøndenes rolle som produsent av maten de spiser, vil gi denne utgaven av Bonde-TV en ekstra dimensjon.

Naturen og matproduksjonen går sin gang, tross koronautbruddet. At vi produserer vår egen mat, er kanskje viktigere enn noen gang, og derfor må bøndene være enda mer skjerpet på hygiene og smittetiltak enn til vanlig. Jeg ser fram til Bonde-TV sjøl.

Lars Petter Bartnes.

Fordelt omkring i hele Norge er om lag 14.000 storfebønder, og mange av dem vil dele bilder og videoer på mandag. Bondelaget antar at mange seere vil få øye på slekt og venner fra sine lokalmiljøer denne dagen.

Usminket storfedrift med fjøsmester Gunhild

En av de som direktesender på Bondelagets Facebooks-side på mandag, er Gunhild Dangstorp, fjøsmester ved Kalnes videregående skole i Sarspborg. Kalnes er en landbruksskole som har 1450 dekar dyrka mark, melkekvote på 680 tonn, og driver med gris, sau, høner og hester i tillegg til storfe.

Vi skal ikke vise glitter eller glansbilder, men god, vanlig drift. Folk skal få se hvordan det er. Jeg vil vise at vi produserer mat på en måte som er forsvarlig både for bonden og dyra. Innslaget skal ikke klippes eller bearbeides på noen måte.

Fjøsmester Gunhild Dangstorp

Koronarutiner

På grunn av koronaviruset og bøndene sin samfunnskritiske rolle, har norske bønder har mange øyne på seg, og mye å stri med. Denne gangs Bonde-TV vil dermed gi befolkningen et innblikk i hvordan situasjonen preger driften.

- Det er utrolig viktig at matproduksjonen går sin gang, og mange vil være opptatt av drifta i lys av koronasituasjonen. Hos oss går det greit. Våre tiltak handler først og fremst om ekstra hygieneregler og svært strenge rutiner for hvem som kan komme inn i fjøset. Vi minimerer kontaktpunkter, og forsøker å bare være en og en i fjøset av gangen, forteller Gunhild.

Hun legger til at hun først og fremst er ute etter å vise hvordan normal drift ser ut, og hvordan de produserer kjøtt og melk. Jeg vil si litt om klimatiltakene våre og, som vi er stolte av. Men først og fremst er det Dagros og Ferdinand dette handler om, forteller Gunhild.

Gleder seg til å dele

- Jeg er sikker på at dette blir moro. Når de lar meg «gå på luften» uten manus eller føringer, gir Bondelaget meg tillit. Så jeg kjenner jo litt på det. Jeg har aldri sendt direkte før, men jeg regner med at det ikke blir noe problem. Jeg er stolt av det vi gjør her. Jeg gleder meg, avslutter Gunhild.

Vil du dele fra din hverdag i fjøset?

Enten de har melkeproduksjon eller kjøttfe- alt du trenger å gjøre for å delta er å publisere en livesending, et bilde eller en video på Facebook eller Instagram den 23. mars, og merke med #bondeTV.

 

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere