Ber svinebønder rydde opp

Publisert 04.04.2014
  • Tips en venn om denne siden

Kristin Ianssen i Bondelaget forventer at de ansvarlige rydder opp etter at myndighetene fant alvorlige brudd på dyrevelferdsloven hos en av landets største svinebønder.

I februar i år gjennomførte Mattilsynet inspeksjoner hos en av landets største svineprodusenter i Østfold. Inspeksjonene ble gjennomført på bakgrunn av en bekymringsmelding.

I rapporten kommer det fram at av mange av Eeks purker var fastspente uten lovlig grunn, mens flere purker ikke fikk dekket sitt fôrbehov. Flere av grisene hadde sår og en pattegris gikk rundt med et gammelt, stor og dypt sår.

Kristin Ianssen, nestleder i Norges Bondelag. Foto: Hildegunn GjengedalSaken er omtalt i Nationen, VG og mange regionale aviser.

Glad for tilsyn

Kristin Ianssen, nestleder i Norges Bondelag, er selv svineprodusent i Østfold og tidligere leder i griseprodusentenes egen organisasjon, Norsvin. Hun har fulgt driften av den omtalte svinegården i mange år og er veldig glad for Mattilsynets tilsyn av gården.

- Når de finner så graverende brudd på dyrevelferden forventer jeg at både Mattilsynet og svineprodusenten tar konsekvensene av det. Dette er ikke første gangen tilsynet finner ting å sette fingeren på, sier Ianssen til Nationen.

- Likhet for loven

Bonden har selv hevdet at grunnen til at grisene fikk så lite plass var manglende tillatelse til å bygge ut, som han nå har fått etter flere runder i rettsystemet. Ianssen påpeker at det argumentet ikke holder vann.

- Andre bønder driver også i gamle fjøs, men lar det ikke gå ut over dyrevelferden. De bruker penger på å ivareta dyrevelferden og følger regelverket. Det skal være likhet for loven, sier Ianssen.

Bekymret for omdømmet

Ianssen er bekymret for at dette kan ødelegge for omdømmet til norske svinebønder.

- Hvordan kan folk vite at jeg driver annerledes når de leser om Mørk Eek i avisen? Fortrinnet med norsk matproduksjon er at vi har en bedre dyrevelferd enn utenlandske produsenter. Det må alle norske bønder følge opp

 

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere