Ber om uttak av rovdyr før beitesongen
I forkant av årets beitesesong ber Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om at det gis tillatelse til uttak av rovdyr.
Fredag forrige uke sendte de tre bondeorganisasjonene et felles brev til miljø-og klimaminister Vidar Helgesen der de ber om at det gis ekstraordinære uttak av rovdyr før beitesesongen 2017. Det har også tidligere blitt tatt ut rovdyr før beitesesongen starter for å unngå store tapstall.
Stor gevinst
I år vil det bli sluppet om lag 2,1 millioner sau og lam, en kvart million storfe, 54 000 geiter og 9 000 hester på utmarksbeite over hele landet. Gevinsten av utmarksbeite er stor; dyrene høster fôrressurser samtidig som beitebruk er en økologisk og økonomisk bærekraftig matproduksjon. Kulturlandskapet blir tatt vare på ved å ha dyr ute på beite, det samme blir det biologiske mangfoldet.
Bondeorganisasjonene vektlegger rovviltforliket av 2011 i sin argumentasjon om hvorfor det bør gis gjøres uttak for jerv, ulv og bjørn.
”I de tilfeller der lisensfelling ikke gir tilfredsstillende uttelling, skal miljøforvaltningen så langt det er mulig sørge for at resterende kvote tas ut i de områdene lisensfellingskvote er gitt. Uttak i det som av rovviltnemndene er definert som prioriterte beiteområder i de enkelte regionene blir prioritert.” (rovviltforliket av 2011, kapitel 2.2.)
Jerv
Siden Stortinget i 2004 vedtok mål om 39 årlige ynglinger av jerv, har bestanden hele tiden ligget over dette målet. Forrige statusrapport fra Rovdata viser at det i 2016 var 47 jerveynglinger.
Det er spesielt i fylkene Oppland, Hedmark, Troms og Finnmark at jervebestanden ligger høyt over de regionale bestandsmålene.
På bakgrunn av dette ber de tre organisasjonene om at Klima- og miljøministeren sørger for tilstrekkelig uttak av jerv slik at bestanden kommer ned på bestandsmålet før beitesesongen starter.
Ulv
I brevet til Vidar Helgesen står det blant annet:
«Som i tidligere år vil det nå komme en bølge av unge streifulver som forlater sine familiegrupper og vandrer inn i norske beiteområder. For å redusere faren for nye ulveangrep, slik som i Rendalen sommeren 2016, er det avgjørende at streifulver blir tatt ut raskt. Sjansen for å lykkes med uttak av streifulv er betydelig større når det er snødekke på bakken og før vegetasjonen vokser til mot beiteslipp.»
De tre bondeorganisasjonene ber om at Klima- og miljøministeren sørger for at streifulv som vandrer inn i beiteområder tas ut fortløpende.
Bjørn
I 2016 ble det påvist ved hjelp av DNA-analyser at det minimum er 125 brunbjørner i Norge. 51 av dem var hunner og 74 var hanner. Det er i hovedsak hannbjørner som trekker til beietområder og tar ut sau, mens binnene holder til inne i bjørnesonen. Bondeorganisasjonene argumenterer med at «det er svært viktig at hannbjørner som ligger i hi i prioriterte beiteområder blir tatt ut før beitesesongen», og bygger dette på at effekten blir mindre tap av beitedyr i tillegg til at disse bjørnene ikke påvirker reproduksjonsprosessen til binnene i bjørnesonene.
Bondeorganisasjonene er positive til at Miljømyndighetene nå har tatt ut en hannbjørn i Selbu kommune og en hannbjørn Bardu kommune, og ber om at nye observasjoner av hannbjørner som kommer ut av hiet i prioriterte beiteområder følges opp.