Det er i forbindelse med at rovdyr påfører beitenæringen i jordbruket store tap at Bondelaget har bedt om møte for å fremme forslag som kan redusere tapene og konflikten knyttet til rovdyr.

Flere krav

Bestandsmål:

I møtet ønsker Bondelaget å fremme flere krav. Blant annet bestandsmålene.

– Vi vil ta opp at det i Hattfjelldal og Grane kommune i sommer ble sluppet om lag 12.000 sau og lam på utmarksbeite. Området er beiteprioritert i forhold til bjørn. Det ble søkt om skadefelling etter funn av kadavre som ble påvist drept av bjørn av Statens naturoppsyn (SNO), men alle søknader ble avslått av Statsforvalter, sier rovdyransvarlig Trond Bjørkås i styret i Norges Bondelag.

Norges Bondelag mener det er i strid med rovviltforliket når det ikke gis skadefelling på bjørn som dreper og skader sau i beiteprioritert område. I praksis setter rovdyrmyndighetene prinsippet om arealdifferensiert forvaltning til side og fratar bøndene forutsigbarheten og tryggheten som dette verktøyet skal gi.

Bistand fra SNO:

Norges Bondelag viser til at formålet med skadefelling er å stanse dyrelidelser og mener det er uakseptabelt at skadefellingslag kan takke nei til bistand når de får et fellingsoppdrag de ikke har erfaring med.

Vi ber derfor om at statsforvalterne i fellingsvedtak forutsetter at SNO skal bistå i oppdraget, sammen med det kommunale fellingslaget, når dette anses som viktig for å få til rask fellelse

Trond Bjørkås, rovdyransvarlig i styret i Norges Bondelag

Aktiv reduksjon av jervebestanden:

Jerv er det rovdyret som dreper flest sau på utmarksbeite i Norge. Tall fra Rovdata viser at antall jervynglinger som er påvist av SNO har økt fra 58 ynglinger i 2018 til 64 ynglinger i fjor. Stortingets bestandsmål på 39 årlige ynglinger er økt med 60 prosent.

– Derfor ber vi nå om at SNO får i oppdrag om å felle jerv i lisensfellingsperioden slik at bestanden kommer ned på bestandsmålet, sier Bjørkås.

I brevet sendt til statsråden ber vi også om at husdyr tapt til rovdyr må erstattes fullt ut. Dessuten ber vi om at vilkårene for skadefelling av kongeørn likestilles med vilkår for skadefelling av andre rovdyrarter og at kravet om gjenkjenning av skadevoldende individ tas bort.