Bakteppet for Yaraseminaret tirsdag 12. november, var nettopp at verden står overfor store utfordringer knyttet til geopolitisk uro og ustabilitet, klimakrise og, globalt, også befolkningsvekst. Vi skal, både i Norge og i verden, produsere mer mat i årene framover. Blir norske bønder satt sjakk mat? Hvordan balansere miljøhensyn mot behovet for økt selvforsyning? Det var spørsmålene Bjørn Gimming var utfordret av Yara på, og som han svarte på i sin innledning:  

Både hjemme og ute opplever vi et økende engasjement knyttet til matsystemene våre. Det har blitt tydelig for stadig flere at veien til matsikkerhet ikke går gjennom handelspolitikk alene, men i enda større grad gjennom å ta vare på egen matproduksjon. Når kriser rammer og forsyningslinjer blir brutt, må vi ha en beredskap for å sikre mat til egen befolkning. Bjørn Gimming

Gimming understreket at det å sikre tilgangen til nok, trygg og ernæringsmessig riktig mat for det norske folk, er et felles ansvar for alle politiske partier, for dagligvarekjedene, for næringsmiddelindustrien og for bonden som matprodusent.

Ikke et alternativ å pause klimaarbeidet mens vi øker selvforsyninga

Bønder lever av og med naturen, og merker direkte konsekvensene av klimaendringene i sitt daglige virke. Derfor er det så viktig at vi lykkes med klimaarbeidet på alle nivå, som verdenssamfunn, som nasjon og som næring. Innsatsen som legges ned på den enkelte gård har noe å si i den store sammenhengen. Samtidig må vi utnytte det ressursgrunnlaget vi rår over, og Norge er et grasland der husdyrproduksjon er bærebjelken for verdiskaping, sysselsetting og bosetting over hele landet:

Brorparten av økningen i selvforsyning må imidlertid komme innenfor planteproduksjon: Korn, grønnsaker, frukt og bær. Fremover må vi derfor løfte jordbruket i ordets egentlige forstand. Vi skal øke produksjonen, ikke gjennom ukritisk bruk av innsatsfaktorer, men gjennom å spille på lag med jorda, gjennom god agronomi, gjennom presisjonsjordbruk og planteforedling og sortsvalg tilpasset et nytt klima. Her ligger nøkkelen til både å øke selvforsyninga og å møte klimaendringene. Bjørn Gimming

Må ha forutsigbarehet og støtte for å lykkes

Gimming trakk fram at landbrukspolitikken av og til kan oppleves som et sjakkspill der politikerne i varierende grad ser verdien av å beholde bøndene på brettet, men understreket at det er samfunnet som setter seg selv sjakk matt om ikke landbrukspolitikken fylles med innhold og virkemidler som gjør at bønder kan produsere mat over hele landet. Og konklusjonen på spørsmålene stilt innledningsvis, var at vi ikke kan se på miljøhensyn og målet om selvforsyning som om de var motsetninger. Spørsmålet må være hvordan vi i fellesskap kan utforme politikken på en måte som setter bonden og landbruket i stand til å produsere mer mat samtidig som vi reduserer belastningen på klima og miljø:

Skal vi lykkes må vi ha forutsigbarhet og støtte, også fra industrien, handelen og politikerne. Landbruket trenger rammevilkår som støtter opp om det grønne skiftet, og som gjør oss i stand til å utnytte de knappe tre prosentene som vi kan dyrke på i landet vårt. Bjørn Gimming.

Debatt-Yaraseminar

 

I etterkant av innlegget deltok Gimming i paneldebatt sammen med Svein Tore Holsether, Konserndirektør i Yara International, Ole Robert Reitan, Konsernsjef Reitan Retail og Ragnar Dæhli, Markedssjef i Felleskjøpet om hvordan vi kan skape etterspørsel etter grønne produkter og et bærekraftig landbruk. Det hele inngikk i en større bolk om omstillinger for det norske landbruket, der også Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg, samt representanter fra ungdomspartiene deltok.