Årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250 000 gikk til Ask Gård Foredling fra Buskerud. Prisen ble delt ut Berlin av landbruks -og matminister Bård Hoksrud i forbindelse med verdens største landbruks- og matmesse Internationale Grüne Woche (IGW) 

- Dette er litt sjokkerende, men det vil være med på å gjøre det mulig for vekst fremover, sa Kristoffer Evang da han takket for prisen.

Prisen har blitt delt ut siden 1997 og er i regi av Innovasjon Norge. Prisen går til «en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet eller næring med basis i bygdas og landbrukets ressurser.»

Etter først å ha kåret en fylkesvinner går tre finalister videre om å kjempe om den nasjonale prisen. Alle de tre finalistene hadde tatt turen til Berlin.  

Ask Gård sine produkter har slått godt an både hos forbrukere og matkjennere. For en knapp uke siden gikk Ringerike produsentene til topps i kategorien "Årets kjøtt foredlet" under Det norske måltid i Stavanger . Året før tok de hjem tre priser: "Årets matspire", "Årets kjøtt" og Matkanalens pris. 

Suksessen forklarer  Anne Marte Evang slik:

-Vi forteller en helhetlig historie til folk som er mer enn selve produktet. Vi har også funnet en nisje i markedet for økologisk spekemat, sier hun.

Årets finalister

/link/e8cc2f59586b4b8b9ba70da84d5f13fd.aspx

Kringler Gjestegård AS
Gjestegården i Akershus arrangerer konferanser og selskaper i en gammel låve. Etter flere år med utvikling tilbyr den allsidige gården et unikt produkt til sine gjester.  Kringler gjestegård knytter gården og gjestegården stadig tettere sammen ved å produsere flere av råvarene våre sine selv. De både Skotsk høylandsfe og frilandsgris, i tillegg til at de dyrker grønnsaker og en mengde urter selv. 

- Vi ønsket å utnytte gårdens totale ressurser og skape arbeidsplasser for både familien og nærmiljøet. Vi har satset stort på å utvikle vår merkevare og utvikle nye tilbud basert på gårdens og nærmiljøets ressurser. Kvalitet og profesjonalitet står sentralt i hele vår virksomhet, sier Hilde Olstad til Innovasjon Norge.

Ask Gård Foredling AS
Ask Gård Foredling produserer håndlaget økologisk spekemat. Siden starten i 2013 har de hatt fokus på lokale norske råvarer og utviklet prisvinnende spekemat på et internasjonalt nivå. Ekteparet Evang, som står bak Ask Gård, startet et pølsemakeri i 2013 med kjøtt fra egne økologiske sauer.

Pølsene for hånd, og hvert enkelt kjøttstykke håndsurres og saltes individuelt. I tillegg til lam fra egen gård bruker de Duroc-gris som er kjent for sin sakte-voksende og unike kjøttkvalitet.  

ASK gård er i dag den eneste bedriften i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat.

– Når du har jobbet døgnet rundt i flere år, og enkelte ganger spurt seg selv hva man egentlig driver på med, om det virkelig er verdt det, og om andre enn deg egentlig bryr seg om hva som er i pølsa. Da er det fint at noen sier: "Hei, vi ser hva dere gjør, bra jobba", sier Kristoffer Evang, daglig leder i Ask Gård Foredling AS til Innovasjon Norge.

Bonde Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri AS                                                                                                Samarbeidet mellom den økologisk bonden og ysteriet har gitt prisbelønte oster fra en bynær og bærekraftig matproduksjon. Samarbeidet startet i 2015. Lise Brunborg var på jakt etter «god melk» og hadde hørt gjetord om melka til Anda.

Ostene til Stavanger Ysteri AS blir ystet fra dagsfersk upasteurisert økologisk melk på Norges eneste by-ysteri. Ysteriet produserer fem ulike oster og har mottatt flere utmerkelser.  

- Det var veldig kjekt at nettopp et samarbeid fikk prisen, siden landbruk og matproduksjon først og fremst handler om samarbeid.  Vi er begge eksperter innen vårt felt, men det er samarbeidet som gir oss produkter, sier Lise Brunborg i Stavanger Ysteri AS. Til Innovasjon Norge da de ble fylkesvinnere.