Bønder gjør det de kan for å fjerne søppelet fra jordene. Likevel ble det rapportert over 1000 tilfeller blant storfe av skader fra å spise skarpe gjenstander i 2023.

Bondelaget lanserte i 2020 kampanjen «Pant boksen» med et mål om å få slutt på søppel og tombokser som blir slengt i veikanten. De som kaster fra seg søppel tenker nok ikke over hvilke følger det kan få. Tombokser som ender opp på jordet, kuttes opp i små biter når gresset slås og havner i fôret til dyra. Med denne kampanjen ønsker vi å øke oppmerksomheten hos folk som ferdes langs veien.

- En liten bit i fôret er nok til å utgjøre stor skade, sier Bjørn Gimming, leder for Norges Bondelag.

Spisse gjenstander som skjuler seg i fôret kan føre til «kvast» - en lidelse som kan medføre blant annet store indre blødninger og kraftige smerter hos dyret. Dessverre er dette en nokså vanlig lidelse blant storfe. - I verste fall kan det føre til døden for ei ku, fortsetter Gimming.

Kvast kan, om det oppdages tidlig, behandles ved at en magnet føres ned i kuas nettmage – men magneter tiltrekker ikke bokser laget av aluminium. Da er operasjon den eneste mulige behandlingen, men det er ikke alltid det kan redde dyret.

Symptomer på kvast

Hvert år mottar Norges Bondelag henvendelser fra medlemmer, media og andre om denne tematikken. Gjennom «Pant boksen»-kampanjen ønsker vi å gjøre folk bevisste på hva som faktisk kan skje dersom de kaster boksen i veikanten.

«Målet er at kampanjen skal bidra til færre skadde dyr», avslutter Gimming.

 

 

Kampanjeelementer:

Kampanjen inneholder plakater til deling i sosiale medier.
Forsidebilde til Facebook

Plakat til historie (story)
Plakat til sosiale medier-innlegg