Årets Askeladd er Traktorpikene

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Spreke arbeidsklær for kvinner gjør Traktorpikene AS, ved daglig leder Thrine Bye Heggum, til vinner av årets askeladdpris for unge gründere på bygda.

Askeladdprisen ble delt ut på Norges Bondelags årsmøte onsdag kveld. Prisen deles ut til unge gründere på bygda, av Norges Bondelag og Landkreditt Bank, og er på 30 000 kroner.

Thrine Bye Heggum og søsteren Ine Bye Rossetnes savnet arbeidsklær de kunne jobbe og bevege seg i og samtidig ta seg bra ut. De utviklet like gjerne klærne selv, og Traktorpikene AS var et faktum.

- Vi er imponert over hvordan Thrine Bye Heggum og Traktorpikene har fylt et behov i markedet med fargerike arbeidsklær for kvinner, sier Lars Petter Bartnes, leder i juryen for Askeladdprisen og leder i Norges Bondelag.

- Når Thrine flytter til hjembygda Grong og skaper sin egen arbeidsplass, er hun et godt forbilde for andre på bygda, sier Bartnes.

- Årets askeladdvinner har ikke bare skapt sin egen arbeidsplass. Konseptet med feminine arbeidsklær laget for å tåle et røft arbeidsmiljø, har vist seg å være en suksess. Traktorpikene bidrar til at alle kvinner med sin arbeidsplass i landbruket kan stille velkledd både i fjøset og på traktoren, sier Knut A. Nordmo, styreformann i Landkreditt.

- Det er ærefullt og inspirerende å vinne Askeladdprisen. Det betyr mye å bli lagt merke til av Bondelaget og Landkreditt Bank, sier Thrine Bye Heggum.

Viktig for kvinnene i næringa

Arbeidet med det som i dag er Traktorpikene AS startet for tre år siden. Thrine og Ine fra Grong i Nord-Trøndelag har utvikla produktet med hjelp fra Innovasjon Norge. Høsten 2015 lanserte de den første kolleksjonen med arbeidsklær, og opplever stor entusiasme for klærne.

- Det hele begynte med at søstera mi og jeg, som begge bor og arbeider på gård, var lei av å traske rundt i altfor store og bomsete termodresser om vinteren. Vi savna mer feminine arbeidsklær, og sånn ble idéen om Traktorpikene sådd, sier Thrine Bye Heggum.

- Det handler ikke bare om å selge klær. Det handler også om å ta vare på de lange og stolte tradisjonene som kvinner har i landbruket. Vi ønsker å gjøre noe viktig for kvinnene i næringa, sier Thrine Bye Heggum.

Juryen som tildeler Askeladdprisen har bestått av Knut A Nordmo og Anders Sigstad fra Landkreditt Bank, Lars Petter Bartnes og Frøydis Haugen fra Norges Bondelag og Gunn Jorunn Sørum fra Norges Bygdeungdomslag.

Fakta om Askeladdprisen

  • Askeladdprisen deles ut til ungdom som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.
  • Norges Bondelag og Landkreditt deler ut prisen på 30 000 kroner på årsmøtet i Norges Bondelag.
  • Prisen ble delt ut første gang i 1995, og har blitt en veletablert pris for gründerungdom på bygda.
  • Mange tidligere prisvinnere har hatt suksess med sine konsepter, og til og med slått gjennom internasjonalt.

Kontaktinfo:
Lars Petter Bartnes, tlf 90084576
Knut A Nordmo, tlf 970 97 254
Thrine Bye Heggum, tlf 906 67 173
Kari Marte Sjøvik, rådgiver i Norges Bondelag: 414 60 387

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere