Årets Askeladd er Traktorpikene

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Spreke arbeidsklær for kvinner gjør Traktorpikene AS, ved daglig leder Thrine Bye Heggum, til vinner av årets askeladdpris for unge gründere på bygda.

Askeladdprisen ble delt ut på Norges Bondelags årsmøte onsdag kveld. Prisen deles ut til unge gründere på bygda, av Norges Bondelag og Landkreditt Bank, og er på 30 000 kroner.

Thrine Bye Heggum og søsteren Ine Bye Rossetnes savnet arbeidsklær de kunne jobbe og bevege seg i og samtidig ta seg bra ut. De utviklet like gjerne klærne selv, og Traktorpikene AS var et faktum.

- Vi er imponert over hvordan Thrine Bye Heggum og Traktorpikene har fylt et behov i markedet med fargerike arbeidsklær for kvinner, sier Lars Petter Bartnes, leder i juryen for Askeladdprisen og leder i Norges Bondelag.

- Når Thrine flytter til hjembygda Grong og skaper sin egen arbeidsplass, er hun et godt forbilde for andre på bygda, sier Bartnes.

- Årets askeladdvinner har ikke bare skapt sin egen arbeidsplass. Konseptet med feminine arbeidsklær laget for å tåle et røft arbeidsmiljø, har vist seg å være en suksess. Traktorpikene bidrar til at alle kvinner med sin arbeidsplass i landbruket kan stille velkledd både i fjøset og på traktoren, sier Knut A. Nordmo, styreformann i Landkreditt.

- Det er ærefullt og inspirerende å vinne Askeladdprisen. Det betyr mye å bli lagt merke til av Bondelaget og Landkreditt Bank, sier Thrine Bye Heggum.

Viktig for kvinnene i næringa

Arbeidet med det som i dag er Traktorpikene AS startet for tre år siden. Thrine og Ine fra Grong i Nord-Trøndelag har utvikla produktet med hjelp fra Innovasjon Norge. Høsten 2015 lanserte de den første kolleksjonen med arbeidsklær, og opplever stor entusiasme for klærne.

- Det hele begynte med at søstera mi og jeg, som begge bor og arbeider på gård, var lei av å traske rundt i altfor store og bomsete termodresser om vinteren. Vi savna mer feminine arbeidsklær, og sånn ble idéen om Traktorpikene sådd, sier Thrine Bye Heggum.

- Det handler ikke bare om å selge klær. Det handler også om å ta vare på de lange og stolte tradisjonene som kvinner har i landbruket. Vi ønsker å gjøre noe viktig for kvinnene i næringa, sier Thrine Bye Heggum.

Juryen som tildeler Askeladdprisen har bestått av Knut A Nordmo og Anders Sigstad fra Landkreditt Bank, Lars Petter Bartnes og Frøydis Haugen fra Norges Bondelag og Gunn Jorunn Sørum fra Norges Bygdeungdomslag.

Fakta om Askeladdprisen

  • Askeladdprisen deles ut til ungdom som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.
  • Norges Bondelag og Landkreditt deler ut prisen på 30 000 kroner på årsmøtet i Norges Bondelag.
  • Prisen ble delt ut første gang i 1995, og har blitt en veletablert pris for gründerungdom på bygda.
  • Mange tidligere prisvinnere har hatt suksess med sine konsepter, og til og med slått gjennom internasjonalt.

Kontaktinfo:
Lars Petter Bartnes, tlf 90084576
Knut A Nordmo, tlf 970 97 254
Thrine Bye Heggum, tlf 906 67 173
Kari Marte Sjøvik, rådgiver i Norges Bondelag: 414 60 387

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere