Åpen Gård under sykkelritt

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Viser fram landbruket når verdenseliten passerer på sykkel.

Per Drage og Tove Berre åpner gården sin på Drageid i Saltdal på søndag, samme dag som verdenseliten i sykkel passerer gården. Lokallagene til Norges Bondelag har i mange år arrangert Åpen Gård i slutten av august, til stor glede for publikum. I år er Åpen Gård-datoene satt til 21. og 28. august. Men enkelte «tjuvstarter» denne helga, for å få vist fram landbruket best mulig når verdenseliten i sykkel sykler Arctic Race i Nord-Norge.

Verdens lengste grønne lenke

Gården til Tove Berre og Per Drage på Drageid i Saltdal ligger inntil traseen til Arctic Race, og her blir det Åpen Gård søndag 14. august fra klokka 12. Det vil være tradisjonelle Åpen Gård-aktiviteter som dyresku, traktorkjøring, natursti og maskinutstilling, og salg av mat og drikke. Men når syklistene passerer gården rundt klokka 14.30 vil de få se verdens lengste grønne lenke. De besøkende til Åpen Gård på Drageid oppfordres nemlig til å stille i grønn overdel og bli med i lenka.

Bjerka Barnehage har malt rundballer til syklistene skal passere.

Viser fram landbruket i Hemnes

Hemnes Bondelag litt lenger sør i Nordland benytter også muligheten til å vise fram landbruket i kommunen når Arctic Race passerer. Fra klokka 12 på lørdag ønsker de velkommen til arrangementet som blir holdt like sør for Bjerka, mellom E6 og gamle E6. Der blir det kaffekoking, grilling, ponniriding pluss diverse aktiviteter. I forkant av arrangementet har ungene i Bjerka Barnehage malt på rundballer som ligger ved veien. Se etter dem på tv-sendingene fra Arctic Race.

Flere steder med Åpen Gård

Syklistene skal ikke sykle helt til Kåfjord i Troms, men også her blir det Åpen Gård på lørdag. Under Kåfjorddagene på Riddu Riddu-sletta skal Årets lokallag 2016 feire seg sjøl og vise fram landbruket i kommunen til besøkende.
Eidsvoll Bondelag og Os Bondelag (Hedmark) arrangerer også Åpen Gård nå i helga.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere