Åpen Gård i Eidsvoll – hvert år

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Kommende helg er det Åpen Gård flere steder i landet, blant annet i grunnlovsbygda Eidsvoll, som har holdt det gående hvert år siden starten i 1988.

Barna hopper i høyet på Åpen Gård på Vaaler i Eidsvoll 2010.

24. august er den store dagen for Åpen Gård, med arrangementer over hele landet. Kommende helg holder lokale bondelag Åpen Gård på elleve gårder rundt om.

- Det er ikke spørsmål om det er Åpen Gård i Eidsvoll, men når og hvor, sier leder i Eidsvoll Landbruksforening, Bjørn Baadshaug. Lokallaget har en imponerende historikk med ubrutt rekke av årlige arrangement tilbake til 1988.

- Vi har hatt vellykka arrangement mange ganger, og derfor har vi lyst til å fortsette. Vi opplever et stort trøkk, i fjor telte vi mer enn 2500 besøkende, sier Baadshaug. Barnefamilier er viktigste målgruppe for Åpen Gård, og Eidsvoll Landbruksforening rekrutterer aktivt fra barnehagene i kommunen. I år har barnehagebarna laget egne gårdsdyr som stilles ut på Åpen Gård førstkommende søndag på Hoel Vestre.

Eidsvoll Landbruksforening oppfordrer alle til å sykle til Åpen Gård. Her fra Vaaler i 2010.

Velkommen til Hoel Vestre

Det er May-Lis og Even Hoel på Hoel Vestre som er vertskap for Åpen Gård i år. Gården har korn, storfe og gammelnorsk spælsau. I tillegg har de lånt andre husdyr fra Eidsvoll som vises fram søndag. Gårdsbutikken Loftet med interiørvarer og produkter laget av sauene på gården er også åpen på søndag.

Besøkende på Åpen Gård på Hoel Vestre kan hoppe i høyet, kjøre med hest og kjerre, hilse på dyra, smake lokal mat og se på saueklipping. Grunnlovsjublieet markeres også på Åpen Gård i Eidsvoll. Eidsvollsmannen Ole Elias Holck er på plass på Hoel, i regi av teaterlaget i Feiring som har ansvar for et større kulturprogram.

Stortingsrepresentant Knut Storberget og musiker Stian Carstensen åpner arrangementet.

 

Barna hilser på kalvene på Åpen Gård på Nordgarn Aas i Eidsvoll 2012.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere