Åpen Gård i Eidsvoll – hvert år

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Kommende helg er det Åpen Gård flere steder i landet, blant annet i grunnlovsbygda Eidsvoll, som har holdt det gående hvert år siden starten i 1988.

Barna hopper i høyet på Åpen Gård på Vaaler i Eidsvoll 2010.

24. august er den store dagen for Åpen Gård, med arrangementer over hele landet. Kommende helg holder lokale bondelag Åpen Gård på elleve gårder rundt om.

- Det er ikke spørsmål om det er Åpen Gård i Eidsvoll, men når og hvor, sier leder i Eidsvoll Landbruksforening, Bjørn Baadshaug. Lokallaget har en imponerende historikk med ubrutt rekke av årlige arrangement tilbake til 1988.

- Vi har hatt vellykka arrangement mange ganger, og derfor har vi lyst til å fortsette. Vi opplever et stort trøkk, i fjor telte vi mer enn 2500 besøkende, sier Baadshaug. Barnefamilier er viktigste målgruppe for Åpen Gård, og Eidsvoll Landbruksforening rekrutterer aktivt fra barnehagene i kommunen. I år har barnehagebarna laget egne gårdsdyr som stilles ut på Åpen Gård førstkommende søndag på Hoel Vestre.

Eidsvoll Landbruksforening oppfordrer alle til å sykle til Åpen Gård. Her fra Vaaler i 2010.

Velkommen til Hoel Vestre

Det er May-Lis og Even Hoel på Hoel Vestre som er vertskap for Åpen Gård i år. Gården har korn, storfe og gammelnorsk spælsau. I tillegg har de lånt andre husdyr fra Eidsvoll som vises fram søndag. Gårdsbutikken Loftet med interiørvarer og produkter laget av sauene på gården er også åpen på søndag.

Besøkende på Åpen Gård på Hoel Vestre kan hoppe i høyet, kjøre med hest og kjerre, hilse på dyra, smake lokal mat og se på saueklipping. Grunnlovsjublieet markeres også på Åpen Gård i Eidsvoll. Eidsvollsmannen Ole Elias Holck er på plass på Hoel, i regi av teaterlaget i Feiring som har ansvar for et større kulturprogram.

Stortingsrepresentant Knut Storberget og musiker Stian Carstensen åpner arrangementet.

 

Barna hilser på kalvene på Åpen Gård på Nordgarn Aas i Eidsvoll 2012.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere