Åpen Gård-ekspertens beste tips

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Åpen Gård på Eidsvoll i 2016
Hvert år har Eidsvoll Landbruksforening rundt 3000 besøkende på Åpen Gård. I år arrangerer de Åpen Gård for 30. gang.

Åpen Gård er 30 år i år, og Eidsvoll Landbruksforening har vært arrangør hvert år siden starten. Nå deler de sine beste arrangørtips med andre lokallag.

Fakta om Åpen Gård:
- Åpen Gård er Norges Bondelags største nasjonale arrangement.
- Har blitt arrangert hvert år siden 1988.
- Lokallagene til Norges Bondelag står som arrangører.
- Årets hoveddato for Åpen Gård er søndag 26. august
- Påmeldingfrist for arrangører er 30. april

Da Åpen Gård ble arrangert første gang i 1988, var det Åpen Gård på Eidsvoll. Og det har det vært hvert år siden. For Eidsvoll Landbruksforening har Åpen Gård blitt et viktig arrangement, både sosialt og økonomisk. Ikke minst er det noe folk i Eidsvoll og omegn setter pris på. Det er mellom 2000 og 3000 besøkende på Åpen Gård hvert år.

- Vi jobber med Åpen Gård nesten hele året, fra februar til september. Det er mye jobb, men også veldig gøy, sier Unni Solberg Johnsrud som er leder for Åpen Gård-komiteen i Eidsvoll Landbruksforening.

Vi bad henne om å dele noen gode tips med nye og gamle Åpen Gård-arrangører i forbindelse med 30-årsjubileet for Åpen Gård.

1. Finn riktig gård

- Det første som er viktig, er å finne ut hvor stort arrangementet skal være, og hvilken gård som passer til det omfanget som er planlagt. Vi har et veldig stort arrangement, og det betyr at vi ikke kan velge hvilken som helst gård. Vi må ha plass nok, sier Unni Solberg Johnsrud.

Hun understreker at gården ikke trenger å ha alt fra før, fordi samarbeidspartnerne kan bidra med mye.

2. Gjør avtaler med samarbeidspartnere tidlig

Unni Solberg Johnsrud (til høyre) er leder for Åpen Gård-komiteen i Eidsvoll. Her fotografert under fjorårets Åpen Gård sammen med Ruth Jahren Hoel.

- I februar gjør vi avtale med samarbeidspartnerne våre og får dem til å sette av datoen.  Vi har med hele landbruksfamilien på Åpen Gård, i alle generasjoner. 4H, Bygdeungdomslaget og Bygdekvinnelaget bidrar, vi har en gårdsbarnehage som stiller med smådyr, Dølahestlaget kommer med hester som barna kan ri på. I tillegg har vi Røde Kors til stede på Åpen Gård som har ansvar for førstehjelp. Det er viktig å knytte kontakt med alle samarbeidspartnerne tidlig, sier Johnsrud.

3. Ha gode avtaler med vertskapet

Det er viktig å ha gode avtaler med vertskapet. Torsdagen før Åpen Gård begynner Eidsvoll Landbruksforening å rigge. Her er det matteltet som er på vei opp.

Åpen Gård arrangeres på vanlige gårder, og det er også en stor jobb å være vertskap for arrangementet og invitere 3000 mennesker hjem til seg.

- Vi prøver å ha klart vertskapet til neste års Åpen Gård samtidig med at årets Åpen Gård går av stabelen. Da rekker vi å planlegge til neste år, forteller Johnsrud.

De som arrangerer Åpen Gård for første gang i år, har ikke nødvendigvis vertskapet på plass enda. Det er ingen krise, men tipset fra Unni Solberg Johnsrud er likevel verdt å merke seg: Ha gode avtaler!

- Fordelen med å ha vertskapet på plass tidlig, er at man kan tilpasse høsting og dyrking neste år etter arrangementet. For noen betyr det tapt fortjeneste å arrangere Åpen Gård, fordi man kanskje må dyrke gras på kornareal dette året for å få plass til parkering, og da er det viktig å gjøre gode avtaler om kompensasjon. Og det er uansett greit å ha et møte der man avklarer forventninger til hverandre, avgrenser hvor på gården folk kan være under Åpen Gård og tilpasser arrangementet etter vertskapets ønsker, sier Åpen Gård-sjefen.

4. Finn et tema

På Åpen Gård i Eidsvoll velger de hvert år et tema ut fra produksjonen på gården de er på.

- For to år siden arrangerte vi Åpen Gård på Sandholt Gård som forpaktes av Minne, en av de viktigste potetleverandørene til McDonalds. Da fikk vi McDonalds til å stille med frityranlegg og selge pommes frites. Da får vi samtidig fortalt hele historia til poteten fra jord til bord. Dersom vi er på en melkegård, får vi med oss Tine. Og i fjor var vi på en gård med et landbruksverksted. Da kunne vi snakke om at det foregår mye mer på en gård enn bare å ha dyr. Det var moro for alle generasjoner å besøke landbruksverkstedet, forteller Johnsrud.

- Husk aktiviteter for barna! Vi har høyhopping, volleyball, natursti og mekkeverksted som 4H og Bygdeungdomslaget driver. I tillegg er små dyr populært. Alle barnehagebarn og alle som går på SFO får egen invitasjon i begynnelsen av august.

5. Planlegg logisitikken

Hopping i høyet på Åpen Gård i Eidsvoll

Det er mye logistikk på Åpen Gård, og det gjelder å ha et eget budsjett for arrangement, og gode planer for gjennomføringa av alt fra opprigg til parkering, matsalg og opprydding. Lag gode rutiner og skriv ned hvordan ting gjøres. Sørg for at dugnadsfolkene kalles inn i god tid.

- Parkering er den største utfordringa når vi har så mange besøkende som vi har. Vi har prøvd å premiere folk som sykler, og i fjor trakk vi ut en vinner som vant en gressklipper. Men det er uansett behov for arealer til parkering og god organisering av dette.

Salg av mat og drikke er det som gir inntekter for arrangøren, og det krever også planlegging. Opprigg tar også tid. På Eidsvoll rigger de til Åpen Gård torsdagen før og bruker lørdagen til å gjøre ferdig det siste, før arrangementet åpner søndag klokka 12.

Åpen Gård må være så stort og samtidig så lite at alle føler at de har hatt en fin dag

- Jeg anbefaler å ha lokale leverandører av mat og drikke, god kjølekapasitet under arrangementet og gode returavtaler. Og skriv ned alt dere kjøper inn, hvor mye dere selger og hvor mye dere sender i retur, til neste år. Vi tjener også penger på et eget grønnsaksutsalg. Vi har også salgsstander med andre produkter tilknytta landbruket, men det er kun vi og Bygdekvinnelagetsom har salg av varmmat, forteller Johnsrud.

- Ta høyde for at det kan bli regn, slik at det er mulig å spise inne i telt eller under tak. Og husk toaletter! Vi har fått en god avtale med en lokal leverandør. Et annet tips, er at det ofte er billigere å leie utstyr av lokale bønder enn å leie det av store firmaer. Og så er det naturligvis viktig å opprette en god dialog med Mattilsynet, sier den erfarne Åpen Gård-arrangøren som forteller at lokallaget har investert i to kontainere der de oppbevarer utstyret de bruker til Åpen Gård.

6.  Kontinuitet

- Arranger Åpen Gård hvert år hvis det er mulig. Man glemmer fort rutiner hvis man hopper over et år. I Eidsvoll har vi en egen komite, og for alle som har egen Åpen Gård-komite er det viktig at ikke alle komiteens medlemmer byttes ut hvert år. Vi bytter ut om lag halvparten hvert år, og de som har vært med i komiteen før er stort sett med som dugnadshjelpere, forteller Unni Solberg Johnsrud.

- Evaluer arrangementet så fort som mulig etter og korriger rutiner. Slik blir man bedre år for år.

7. Dugnadsfest etter elgjakta

Det er mange frivillige som jobber dugnad på Åpen Gård. Like etter at arrangementet er ferdig, har komiteen evaluering. Og etter elgjakta er det dugnadsfest for alle frivillige.

Åpen Gård er en stor dugnad med mange involverte. På Eidsvoll arrangerer de derfor en fest for alle involverte ei stund etter Åpen Gård.

- Vi har hatt dugnadsfest de to siste årene, men festen kommer litt etterpå, etter elgjakta. Vi har rekruttert en del folk utenfor landbruket også som stiller som frivillige. Alle som syns det er gøy, får være med.

Og til slutt et viktig tips man ikke må glemme:

-  Åpen Gård må være så stort og samtidig så lite at alle føler at de har hatt en fin dag, avslutter Unni Solberg Johnsrud, leder for Åpen Gård-komiteen i Eidsvoll.

Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt

Vil hjelpe tørkerammede bønder

Landkreditt Bank har flere råd til de som frykter de vil slite med framover på grunn av tørken. – Vi vil strekke oss langt for å hjelpe tørkerammede bønder, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere