Andekråsconfit er årets nyskaping

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Holte gård i Drangedal fikk den gjeve prisen under finalen i Det norske måltid i helga.

Halvor Olsen fra Holte Gård. Foto: Guro Bjørnstad.- Dette er over all forventning, sa bondelagsmedlem Halvor Olsen fra Holte Gård i Drangedal da hans andekråsconfit stakk av med pris for beste nyskaping. Olsen fikk prisen under finalen i Det norske måltid i Stavanger Kulturhus i helga.

Olsen forteller at de har ansatt en en egen kokk med ansvar for produktutvikling, og at det var han kom opp med å lage confit av krås.

- Kråsa er en muskel i halsen på anda som har godt kjøtt, men som vi ikke hadde noen anvendelse for. Den ble rett og slett brukt til revefôr. Vi ønsker å gjøre mer ut av det vi tjener minst på, og så på hva vi kunne gjøre ut av kråsa, sier Olsen.

På Holte Gård slakter og gjør de alt selv på gården, og selger alt direkte til restauranter og butikker. 85 prosent av varene kjører de ut selv, og får på den måten god kontakt med kundene, og er åpen for innspill fra kundene.

Vinnerlaget Nordpå. Foto: Hanne Sirnes / Det norske måltid.

Gratulerer laget Nordpå som vinner av Det norske måltid 2012

Matlaget fra de nordligste fylkene presenterte det beste måltidet på lokale råvarer.

Under helgas finale konkurrerte lag med kokker, lærlinger og matentusiaster fra fem regioner om å få fram det beste i sine lokale råvarer. Laget nordpå med Åse Vøllestad, Tommy Dalheim og Gunnar Jensen vant med kongekrabbe, reinsdyr og osten Blå vägen på menyen.

- Gratulerer laget nordpå med seieren, og gratulerer til alle som har deltatt og råvarer som var nominert. Det norske måltid er en storslagen feiring av den norske maten, sier Brita Skallerud, andre nestleder i Norges Bondelag. – Jeg blir stolt av å se hva lagene får ut av gode norske råvarer. Dette kan utnyttes enda bedre i samspill mellom bonden som råvareprodusent og kokkene.

- Her har råvarene fått lov til å spille hovedrollen, sa juryleder Bent Stiansen da han annonserte vinneren.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og andre nestleder i Norges Bondelag Brita Skallerud. Foto: Guro Bjørnstad.

- Hele måltidet fra norske råvarer

Årets hederspris gikk til Havor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus.

- Det er et mål at hele måltidet, inkludert drikke, skal komme fra norske råvarer, sa Heuch under tildelingen.

Heuch fikk prisen av fjorårets vinner av hedersprisen, Ingrid Espelid Hovig. Hun benyttet anledningen til også å takke råvareprodusenter og kokker:

- Tusen takk for det mangfoldet og den kvaliteten som er skapt innen norsk mat. Nå er det bare opp til oss vanlige folk å bruke det, sa Espelid Hovig.

Det Norske Måltid er et samarbeidsprosjekt som involverer en rekke aktører i hele måltidsnæringen. Prosjektet har som mål å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning. Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Les mer på www.detnorskemaltid.no

 Juryen: Arne Brimi, Wenche Andersen, Halvor Heuch (som også mottok hedersprisen), og juryleder Bent Stiansen. Foto: Guro Bjørnstad.

 Pascale Beaudonnel og Undredal Stølsysteri mottok prisen årets ost for deres Kvit Undredal. Foto: Guro Bjørnstad.

Bygdekvinnelagsleder Kathrine Kleveland deltok som matentusiast på laget Sørpå. Her sammen med makker og pølsemakerlærling Benedikte Brubakken. Foto: Guro Bjørnstad.

Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt

Vil hjelpe tørkerammede bønder

Landkreditt Bank har flere råd til de som frykter de vil slite med framover på grunn av tørken. – Vi vil strekke oss langt for å hjelpe tørkerammede bønder, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere