Andekråsconfit er årets nyskaping

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Holte gård i Drangedal fikk den gjeve prisen under finalen i Det norske måltid i helga.

Halvor Olsen fra Holte Gård. Foto: Guro Bjørnstad.- Dette er over all forventning, sa bondelagsmedlem Halvor Olsen fra Holte Gård i Drangedal da hans andekråsconfit stakk av med pris for beste nyskaping. Olsen fikk prisen under finalen i Det norske måltid i Stavanger Kulturhus i helga.

Olsen forteller at de har ansatt en en egen kokk med ansvar for produktutvikling, og at det var han kom opp med å lage confit av krås.

- Kråsa er en muskel i halsen på anda som har godt kjøtt, men som vi ikke hadde noen anvendelse for. Den ble rett og slett brukt til revefôr. Vi ønsker å gjøre mer ut av det vi tjener minst på, og så på hva vi kunne gjøre ut av kråsa, sier Olsen.

På Holte Gård slakter og gjør de alt selv på gården, og selger alt direkte til restauranter og butikker. 85 prosent av varene kjører de ut selv, og får på den måten god kontakt med kundene, og er åpen for innspill fra kundene.

Vinnerlaget Nordpå. Foto: Hanne Sirnes / Det norske måltid.

Gratulerer laget Nordpå som vinner av Det norske måltid 2012

Matlaget fra de nordligste fylkene presenterte det beste måltidet på lokale råvarer.

Under helgas finale konkurrerte lag med kokker, lærlinger og matentusiaster fra fem regioner om å få fram det beste i sine lokale råvarer. Laget nordpå med Åse Vøllestad, Tommy Dalheim og Gunnar Jensen vant med kongekrabbe, reinsdyr og osten Blå vägen på menyen.

- Gratulerer laget nordpå med seieren, og gratulerer til alle som har deltatt og råvarer som var nominert. Det norske måltid er en storslagen feiring av den norske maten, sier Brita Skallerud, andre nestleder i Norges Bondelag. – Jeg blir stolt av å se hva lagene får ut av gode norske råvarer. Dette kan utnyttes enda bedre i samspill mellom bonden som råvareprodusent og kokkene.

- Her har råvarene fått lov til å spille hovedrollen, sa juryleder Bent Stiansen da han annonserte vinneren.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og andre nestleder i Norges Bondelag Brita Skallerud. Foto: Guro Bjørnstad.

- Hele måltidet fra norske råvarer

Årets hederspris gikk til Havor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus.

- Det er et mål at hele måltidet, inkludert drikke, skal komme fra norske råvarer, sa Heuch under tildelingen.

Heuch fikk prisen av fjorårets vinner av hedersprisen, Ingrid Espelid Hovig. Hun benyttet anledningen til også å takke råvareprodusenter og kokker:

- Tusen takk for det mangfoldet og den kvaliteten som er skapt innen norsk mat. Nå er det bare opp til oss vanlige folk å bruke det, sa Espelid Hovig.

Det Norske Måltid er et samarbeidsprosjekt som involverer en rekke aktører i hele måltidsnæringen. Prosjektet har som mål å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning. Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Les mer på www.detnorskemaltid.no

 Juryen: Arne Brimi, Wenche Andersen, Halvor Heuch (som også mottok hedersprisen), og juryleder Bent Stiansen. Foto: Guro Bjørnstad.

 Pascale Beaudonnel og Undredal Stølsysteri mottok prisen årets ost for deres Kvit Undredal. Foto: Guro Bjørnstad.

Bygdekvinnelagsleder Kathrine Kleveland deltok som matentusiast på laget Sørpå. Her sammen med makker og pølsemakerlærling Benedikte Brubakken. Foto: Guro Bjørnstad.

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere