Halvor Olsen fra Holte Gård. Foto: Guro Bjørnstad.- Dette er over all forventning, sa bondelagsmedlem Halvor Olsen fra Holte Gård i Drangedal da hans andekråsconfit stakk av med pris for beste nyskaping. Olsen fikk prisen under finalen i Det norske måltid i Stavanger Kulturhus i helga.

Olsen forteller at de har ansatt en en egen kokk med ansvar for produktutvikling, og at det var han kom opp med å lage confit av krås.

- Kråsa er en muskel i halsen på anda som har godt kjøtt, men som vi ikke hadde noen anvendelse for. Den ble rett og slett brukt til revefôr. Vi ønsker å gjøre mer ut av det vi tjener minst på, og så på hva vi kunne gjøre ut av kråsa, sier Olsen.

På Holte Gård slakter og gjør de alt selv på gården, og selger alt direkte til restauranter og butikker. 85 prosent av varene kjører de ut selv, og får på den måten god kontakt med kundene, og er åpen for innspill fra kundene.

Vinnerlaget Nordpå. Foto: Hanne Sirnes / Det norske måltid.

Gratulerer laget Nordpå som vinner av Det norske måltid 2012

Matlaget fra de nordligste fylkene presenterte det beste måltidet på lokale råvarer.

Under helgas finale konkurrerte lag med kokker, lærlinger og matentusiaster fra fem regioner om å få fram det beste i sine lokale råvarer. Laget nordpå med Åse Vøllestad, Tommy Dalheim og Gunnar Jensen vant med kongekrabbe, reinsdyr og osten Blå vägen på menyen.

- Gratulerer laget nordpå med seieren, og gratulerer til alle som har deltatt og råvarer som var nominert. Det norske måltid er en storslagen feiring av den norske maten, sier Brita Skallerud, andre nestleder i Norges Bondelag. – Jeg blir stolt av å se hva lagene får ut av gode norske råvarer. Dette kan utnyttes enda bedre i samspill mellom bonden som råvareprodusent og kokkene.

- Her har råvarene fått lov til å spille hovedrollen, sa juryleder Bent Stiansen da han annonserte vinneren.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og andre nestleder i Norges Bondelag Brita Skallerud. Foto: Guro Bjørnstad.

- Hele måltidet fra norske råvarer

Årets hederspris gikk til Havor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus.

- Det er et mål at hele måltidet, inkludert drikke, skal komme fra norske råvarer, sa Heuch under tildelingen.

Heuch fikk prisen av fjorårets vinner av hedersprisen, Ingrid Espelid Hovig. Hun benyttet anledningen til også å takke råvareprodusenter og kokker:

- Tusen takk for det mangfoldet og den kvaliteten som er skapt innen norsk mat. Nå er det bare opp til oss vanlige folk å bruke det, sa Espelid Hovig.

Det Norske Måltid er et samarbeidsprosjekt som involverer en rekke aktører i hele måltidsnæringen. Prosjektet har som mål å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning. Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Les mer på www.detnorskemaltid.no

 Juryen: Arne Brimi, Wenche Andersen, Halvor Heuch (som også mottok hedersprisen), og juryleder Bent Stiansen. Foto: Guro Bjørnstad.

 Pascale Beaudonnel og Undredal Stølsysteri mottok prisen årets ost for deres Kvit Undredal. Foto: Guro Bjørnstad.

Bygdekvinnelagsleder Kathrine Kleveland deltok som matentusiast på laget Sørpå. Her sammen med makker og pølsemakerlærling Benedikte Brubakken. Foto: Guro Bjørnstad.