Nyheter

- Gledelig at sesongarbeidere får bli i Norge

Regjeringen har bestemt at om lag 300 sesongarbeidere som har sittet fast i Norge siden i fjor får fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021. - Gledelig, sier Lars Petter Bartnes.

Norges Bondelag 125 år

I år er det stort jubileum i Norges Bondelag. Dette skal feires på flere måter gjennom året, blant annet gjennom en serie artikler som du finner her.

- Vi er spente på 2021

I sitt innlegg i regjeringens kontaktutvalg pekte lederen i Norges Bondelag på at hele verdikjeden har levert under pandemien, og at han er spent på 2021.

Ukens podkast: Norges Bondelag 125 år

I anledning jubileumet spoler vi tiden noen år tilbake for å se hva som rørte seg i næringa og landbrukspolitikken for 25 år siden.

125 år og et evighetsperspektiv

– Kraften som et samlet Norges Bondelag har hatt i 125 år har vært viktig, den kommer til å bli minst like viktig i årene som kommer, sier bondelagsleder Bartnes.

Fra Landmandsforbundet til Bondelaget

6. februar 1896 ble bøndenes organisasjon stiftet. Hva har skjedd de siste 125 årene? Hvem er Bondelaget idag? Vi gir deg guiden!

Landbrukskvartalet blir til

I 2016 ble det nye Landbrukskvartalet på Grønland til. Her kan du lese mer om området, historien og planene for videreutvikling.

Podkast - et utdrag fra vår landbrukspolitiske historie

Vil du lære mer om Bondelagets historie er dette podkasten for deg. Gjest i studio er Harald Velsand, politisk rådgiver og gammel traver i Norges Bondelag.

Stort forbedringspotensial i klimameldinga

Det er avgjørende at Stortinget retter opp tre områder i klimameldinga, dersom klimaarbeidet i jordbruket ikke skal gå på bekostning av norsk selvforsyning, distriktsysselsetting og konkurransekraft, mener Bondelaget.

Hvordan har grisene det?

Det skal Mattilsynet kartlegge gjennom en tilsynsrunde hos 600 svinebesetninger. – Vi vil gjerne ha fakta på bordet, sier Bartnes.  

Stengte grenser og matproduksjon

Grensene er stengt. Om visse vilkår er oppfylt, kan det være mulig å få innreisetillatelse for arbeidere i husdyr- og grøntproduksjon.

Frokostwebinar om klimaløsninger i landbruket

Innen 2030 skal norsk mat bli enda mer klimavennlig. Fredag 5. februar inviterer NIBIO og Norges Bondelag til webinar om nye klimaløsninger i landbruket.

Ukens podkast: Ny giv for norsk skogindustri

De siste tiårene har stadig flere industriforetak blitt lagt ned og stadig mer norsk tømmer sendes utenlands. Hva skal til for at vi får en ny vår i norsk skogindustri

Hva er kritiske samfunnsfunksjoner?

Bondelaget får mange spørsmål om hvem som faller inn under unntakene fra innreiserestriksjonene under koronaen, spesielt etter innreiseforbudet som er iverksatt for få dager siden. Her er mer informasjon.

Må sikres full erstatning

Norges Bondelag krever at pelsdyrbøndene sikres full erstatning og at det legges til rette for rask og smidig saksbehandling.

Stengte grenser får betydning også for matproduksjonen

Grensene stenges i to uker fra natt til fredag 29. januar 2021.

Arbeidet i valnemda har starta

Styreleiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, har meldt valnemnda at han ikkje stiller seg til disposisjon for ein ny periode.

Villsvinprosjektet fortsetter

Støtte til videreføring av grunneierorganisasjonenes eget villsvinprosjekt er nå på plass. Prosjektet skal bidra til grunneierbasert kontroll av villsvinbestanden.

Ukens podkast: om dyrevelferd i svinenæringa

Hva kjennetegner god dyrevelferd for gris, og hva vil Mattilsynets kommende tilsynskampanje innebære for norske grisebønder?

Store regionale forskjeller i tap til rovvilt

Til tross for at antallet beitedyr tatt av rovvilt på landsbasis gikk ned i 2020, er det reelle rovdyrtapet trolig høyere enn hva erstatningsoppgjøret viser, mener Norges Bondelag.

Beredskap på gården

Kan du ta vare på deg selv og gården din i minst 72 timer - uten bistand fra andre?

- Viser at Stortinget deler våre bekymringer

21. januar kom innstillingen fra Stortinget til regjeringens Dagligvaremelding.

Stortinget med taktskifte for å redusere kjedemakten

Stortinget slår fast at maktkonsentrasjonen i dagligvarekjedene er for stor, og ber regjeringa komme tilbake med tiltak. – Godt nytt for bonde og forbruker, mener bondelagsleder Bartnes.

- Kornproduksjon må bli mer lønnsom

Det sa Erling Aas-Eng i Norges Bondelag på årets kornkonferanse. Temaet var hvordan vi kan øke andelen norsk korn til mat og fôr. Matkorninitiativet ble også presentert.

– Lytt til rovviltnemndene!

I kveld aksjonerer bønder og brukere av utmarka for lokal forvaltning, og redusert rovdyrtrykk i ulvesona.

Fem gode grunner til at vi trenger beitedyr nå og i framtida

Hver sommer slippes det over 2 millioner sau og lam, 254 000 storfe, 58 000 geiter og 9 000 hester på utmarksbeite i Norge.

Ukens podkast: Melkekvoter

I ukas landbrukspod får du svar på hva som skjer med melkekvoteordninga.

Kampen om å drive med sau inntil ulvesona

Sauebonde Ingvald Landet (41) er 13. generasjon på gården i Østerdalen. Nå kjemper han en kamp om å få drive med sauehold samtidig som trykket fra rovdyra stadig øker.

Bålaksjon mot ulveforvaltningen

Bli med på bålaksjon tirsdag 19. januar kl. 18 i en markering mot ulveforvaltningen i Norge.

Ukens podkast: om regjeringas klimamelding

Hva sier regjeringas klimamelding om norsk landbruk? Legger de opp til et såkalt kjøttkutt?

Liten vilje til å satse på klimaomstilling i jordbruket

Regjeringa la i dag fram klimameldingen. – Vi hadde håpet at regjeringa delte våre ambisjoner for et klimavennlig landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Foreslår endringer i kvoteordningen for melk

Bondelaget vil ta grep som i større grad ivaretar den aktive melkeprodusenten og reduserer kvotekostnadene.

Ukens podkast: rovdyr i norsk natur eller sau i norsk utmark

Ukens episode er et høyaktuelt gjenhør om rovdyr.

Skredet i Gjerdrum

Skredulykken i Gjerdrum er en tragisk hendelse, og vi har stor medfølelse med de mange som er rammet, og berørte av ulykken.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere