Endringer i påmelding til Åpen Gård 2020
På grunn av koronaviruset og usikkerheten rundt den videre utviklingen av utbruddet, mener Norges Bondelag det ikke er tilrådelig å gjennomføre Åpen Gård-arrangement på denne siden av sommeren.
På grunn av koronaviruset og usikkerheten rundt den videre utviklingen av utbruddet, mener Norges Bondelag det ikke er tilrådelig å gjennomføre Åpen Gård-arrangement på denne siden av sommeren.
Mange har spørsmål om hvilke regler og rettigheter som gjelder i unntakstilstanden som følger av korona-viruset. Her har vi samlet nyttig informasjon.
12.mars i år vart Lov om god handelsskikk med tilsyn endeleg vedteken av Stortinget, ni år etter at matkjedeutvalet tilrådde lov.
Norges Bondelag forholder seg til myndighetenes anbefalinger i forbindelse med koronaviruset. Vi følger situasjonen og oppdaterer informasjonen løpende.
Mattilsynet vurderer situasjonen slik at koronaviruset ikke utgjør en fare for dyrehelsen i Norge. Norske dyr utgjør heller ikke en smittekilde for mennesker.
Lyst å være med på Bondelagets største nasjonale arrangement og vår viktigste fellesdugnad for å bygge kunnskap om norsk landbruk? Nå er påmeldingen for lokallag åpnet.
Men hvorfor? Avlssamvirkene GENO og Norsvin er på plass i studio for å gi oss svaret.
Nå er det åpnet for nominasjon til årets Askeladdpris - Bondelaget og Landkreditts pris til unge gründere på bygdene.
I dag ble utkastet til landbrukets klimaplan drøftet på det årlige klimamøte mellom faglagene og en rekke aktører i landbruket. – Jeg er godt fornøyd med innspillene og at vi står samlet i klimaarbeidet, sier Bondelagsleder Lars Petter Bartnes.
Hvitt kjøtt og egg er stadig mer populært, men hvordan står det egentlig til i norsk fjørfenæring?
- Når svinebøndene må sanere, gjør de en jobb først og fremst for folkehelsa. Da skulle det bare mangle at de får en rimelig erstatning, sier Bartnes.
Klimadiskusjonen nærmer seg full forvirring og det er vanskelig å vite hva som er riktig. Her har vi samlet 5 fakta om kjøtt og klima.
MDG frykter at et lovforslag som skal presisere adgangen til lisensjakt på rovdyr, kan føre til at Norge bryter internasjonale avtaler. Det er feil. Juridisk sjef og advokat i Norges Bondelag, Erlend Stabell Daling, forklarer.
Er bønder mer utsatt for "å møte veggen" enn andre yrkesgrupper? Og hva kan vi i næringa gjøre for å ta godt vare på hverandre?
For å kunne opprettholde et landbruk over hele landet, mener vi at det nå er viktig å se på hvordan vi kan beholde og øke markedet for norsk melk.
En arbeidsgruppe har det siste året sett nærmere på hvordan eksisterende og nye virkemidler kan innrettes for å øke utnyttelse av husdyrgjødsel til biogassproduksjon. Nå er rapporten kommet.
Hva hemmer og hva fremmer lønnsom næringsutvikling i distriktene? Det var et av spørsmålene Distriktsnæringsutvalget ønsket svar på da de inviterte til innspillsmøte i går.
Vi gjør opp status for hva som skjer både i utmarka, på Stortinget og i rettsapparatet.
Syns du rovdyrsituasjonen kan være en kompleks og forvirrende sak? Vi har snakket med Erling-Aas eng, rovdyransvarlig i Norges Bondelag for å få litt mer oversikt.
Norges Bondelag og flere andre har arbeidet intenst for å få regjeringen til å skifte mening så de berørte bøndene skal få en rettferdig erstatning. Tirsdag kom avgjørelsen.
Hvordan kan vi øke verdien på husdyrgjødsla og samtidig kutte klimagassutslipp? Og hva er egentlig mysteriet med metan?
Klimakur og kjøttkutt og var blant temaene da Norges Bondelag møtte statsministeren i regjeringas kontaktutvalg på tirsdag.
Vi tar deg gjennom oppdaterte veitrafikkregler for traktoren og traktoråret 2019 sammen med Lars Berg Raaen, journalist i bladet Traktor.
-Vi skal kutte utslipp og tar oppgaven på alvor. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene kan få, ikke bare for jordbruket, men for landet vårt, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
Styreleder og 2. nestleder i styret til Norges Bondelag stiller seg ikke til disposisjon for en ny periode. Valgnemnda jobber med å finne gode kandidater til styret.
Klima er en av satsingsområdene i forslaget til nytt næringspolitisk program for Norges Bondelag.
I dag kom dommen fra Borgarting Lagmannsrett i saken der WWF gikk til sak mot staten fordi de mener norsk ulveforvaltning er ulovlig. Lagmannsretten kom til at vedtak om uttak av streifulv var gyldig. Lisensfellingsvedtaket på Osdalen og Julussa var derimot ugyldig.
Norges største parti har markert seg stadig tydeligere i norsk landbrukspolitikk. Denne uka spør vi nestleder i partiet og melkebonde Bjørnar Skjæran om hvordan Arbeiderpartiet vil utvikle norsk landbruk.
Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes har meddelt valgnemnda at han ikke stiller til gjenvalg på årsmøtet i juni.
Det var høy stemning og stor frustrasjon da nær tusen bygdefolk var samlet på Bjørkelangen til fakkeltog og rovviltpolitisk stormøte i kveld.
Offentlige innkjøp og statlige mål vil sikre spydspissfunksjonen til norsk økologisk landbruk, mener arrangørene av Norges første økologiske kongress.
Hvordan får vi en mer bærekraftig norsk matproduksjon og hvem sitter med makta for å få det til å skje?
Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.
BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.
Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
Norges Bondelag opprettholder viderefører støtten til Utviklingsfondets arbeid blant bønder i Sørøst-Afrika.
Storbritannia skal melde seg ut av EU. Hvilke konsekvenser får dette for bonden og påvirker det framtida for norsk landbruk?
Per Johans skulle ønske at politikerne sa rett ut at det ikke skal være sau der han bor, og at de rammede bøndene fikk en kompensasjon.
De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?
Bondelaget og fire andre organisasjoner har knyttet seg til det internasjonale initiativet «4 per 1000» som jobber for å øke karbonopptaket i jord.
Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.
Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.
Som følge av avtalen om melkekutt som Norges Bondelag og regjeringa inngikk i høst, åpnes det for salg av kumelkekvoter til staten 2. januar 2020.
Når jeg ser tilbake på året tenker jeg at det har skjedd mye. Språkrådet kårer hvert år årets ord, og årets liste er interessant nok i seg selv. Likevel klarte jeg ikke la være å spekulere i hvordan vår liste ville sett ut, og mistenker at disse ordene hadde tronet høyt på toppen; dyrevelferd, melkekutt, grøntsatsing og klimaavtale. Dette er alle ord som det ligger mye bak.
Lei av å høre om prisutjevningsordninga for melk, uten å henge helt med i svingene? Da er du ikke alene. Episoden om PU-ordninga var en av de mest populære i året som gikk.
Tirsdag kan du få et innblikk i fjørfeproduksjon, når fjørfebønder deler hverdagen i sosiale medier.
Året nærmer seg slutten og Landbrukspodden tar et tilbakeblikk før jula ringes inn. Det blir rom for både nedturer, oppturer og høydepunkter når Kato Nykvist, politisk redaktør i Nationen, er på plass i studio!
Rapporten om Mattilsynets forvaltningspraksis ble lagt fram i dag. Den befester tillitskrise. Bondelaget har tro på flere av endringsforslagene.