Nyheter

Inn på tunet-skolen

Inn på tunet- skolen (IPT-skolen) er et kompetanseprogram som er utviklet i samarbeid mellom Norges Bondelag, Stiftelsen Norsk Mat, Innlandet fylkeskommune og Høgskolen i Innlandet.

Hør podkast i sommer

Landbrukspodden har spilt inn mange episoder opp gjennom årene siden oppstarten i september 2017. Her kan du lære mye om norsk landbruk.

Lær deg kuvettreglene!

I sommer skal både folk og dyr ut og nyte naturen. For å unngå konflikter og ulykker har friluftslivs- og bondeorganisasjoner laget kuvettreglene.

Rimeligere lån til landbruket

Nå blir det redusert kapitalkrav for næringslån med pant i landbrukseiendom. Det kommer fram i en forskrift fra finansdepartementet.

En seier for norske bønder og grunneiere

Det blir ingen grunnlovsfestning av allemannsretten – det har Stortinget bestemt. – Dette er noe vi har jobbet for lenge, og vi ser det som en seier for norske bønder og grunneiere, sier Konrad Kongshaug, styremedlem i Norges Bondelag.

Møte om beredskaptilskudd i verdikjeden for mat

I dag var aktører fra landbruksnæringa i Nord-Norge på møte hos Landbruks- og matdepartementet for å snakke om beredskapstilskudd i verdikjeden for mat i Nord-Norge.

Franskmann gjenvalt som leiar for verdas bønder

Bønder frå heile verda var denne veka samla i Roma til generalforsamling i World Farmers`Organsation. Franske Arnold Peuch d`Alissac vart gjenvald som leiar. Matsikkerheit, klima og handel var mellom sakene på dagsordenen.

Pant boksen for dyra

Over 1000 storfe får skade eller dør som følge av metallbiter i fôret. Totalt unødvendig, og løsningen er enkel: pant boksen!

Jordbruksoppgjøret 2024 er sikret bredt flertall

Stortingets næringskomite har i dag behandlet ferdig innstilling om jordbruksoppgjøret. - De ansvarlige har funnet sammen og sikrer flertall til en viktig jordbruksavtale, sier Bjørn Gimming.

Her kan du se årsmøtet i opptak

Årsmøtet i Norges Bondelag var på Lillehammer 12. og 13. juni. I denne saken kan du se opptak fra begge dagene.

Bjørn Gimming fra Østfold fortsetter som leder i Norges Bondelag.

Bjørn Gimming ble gjenvalgt, og går løs på sitt fjerde år som leder av Norges Bondelag. Bodhild Fjelltveit og Egil Chr. Hoen er nestledere.

Resolusjon fra årsmøtet: Landbruket har løsningene

Økt sjølforsyning er bestillinga. Landbruket har løsningene. Det er budskapet til medlemmer og samfunnet fra årsmøtet i Norges Bondelag.

God temperatur i generaldebatten

Inntekt, hvordan oppnå økt selvforsyning og redusere bondens risiko var tema som gikk igjen i debatten på årsmøtet.

Storberget til årsmøtet - Forsvaret er dere!

Statsforvalter i Innlandet Knut Storberget åpnet andre møtedag på Bondetinget med innlegg på vegne av forsvarskommisjonen. - Soldater uten godt brød er meningsløst, sa Storberget. 

Prisdryss på Bondetinget: To lag ble årets lokallag

Både Tynset Bondelag og Nes og Flå Bondelag er årets lokallag i Norges Bondelag. To landbruksskoler vant dessuten den splitter nye HMS-prisen, og Tor-Erlend Eiane ble årets verver.

Landbruksministeren med skryteliste og løfter om økt inntekt

- Denne våren har jordbruket oppnådd mer enn det reelt sett er flertall for på Stortinget, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad til årsmøtet i Bondelaget.

Gimming til årsmøtet - Vi skal ha stor takhøyde

Årsmøtet i Norges Bondelag er igang. - Her kan du lese årsmøtetalen fra Bjørn Gimming.

Gjør klart for nytt næringspolitisk program

På årsmøtet denne uka skal et nytt næringspolitisk program vedtas. Siden dette er noe Bondelaget gjør kun hvert fjerde år, må programmet trekke opp de lange linjene for næringa vår.

Disse stiller til valg i styret i Norges Bondelag

Her kan du bli litt bedre kjent med kandidatene som stiller til valg for en plass i styret i Norges Bondelag.

- Glad for at jordbruket står sammen

I dag fikk leder i Bondelaget, Bjørn Gimming, fram våre innspill i behandlingen av jordbruksavtalen i en høring i Stortingets næringskomité.

Pride - en måned for mangfold og kjærlighet

Bondelaget deltar på pride-paraden i slutten av denne måneden, sammen med flere andre organisasjoner.

Streik avbrutt med tvungen lønnsnemnd

Streiken som kunne gitt alvorlige konsekvenser for et stort antall kyllinger, er nå avblåst etter at staten grep inn med tvungen lønnsnemnd. - Dette er en lettelse, sier leder i Norges Bondelag.

Her finner du alt du trenger å vite om årsmøtet 2024

Klikk her for å finne alt om årsmøtet i Norges Bondelag 2024. I år holdes det på Lillehammer 12. og 13. juni.

Dyrevelferden ofres i streiken

Når slakteriene stopper opp som følge av streiken, vil det raskt gå ut over dyrevelferden. – Det må ikke skje, sier Gimming.

Fri produksjon av melk ut 2024

Forbruket av kumelk fortsetter å øke, derfor er melkekvotene satt til side for resten av året.

Ny stortingsmelding setter sikring av matjorda på dagsordenen

Fredag 31. mai la energiminister Terje Aasland og kommunal- og distriktsminister Erling Sande frem ny stortingsmelding om flom og skred. I stortingsmeldingen løftes behovet for gjenoppretting av sikringstiltak som følge av naturskade i landbruket frem.

Forventer ryddig behandling

Proposisjonen for jordbruksavtalen er nå levert Stortinget. Bondelaget forventer en ryddig behandling der.

Dom fra Høyesterett i sak om kapitaliseringsrente

Høyesterett har avsagt dom i sak om fastsettelse av kapitaliseringsrente ved ekspropriasjon. Det er fortsatt ikke avklart hvilken kapitaliseringsrente som skal benyttes ved ekspropriasjon av landbruksarealer.

Mer forutsigbart med jordbrukskonto

I årets forhandlinger har vi fått gjennomslag for at finansministeren i arbeidet med statsbudsjettet for 2025 vil utrede grunnlaget for en ordning med jordbrukskonto.

Frist 1. juli - tilskudd opprydding etter "Hans"

Etter "Hans" i fjor høst kan du søke tilskudd for utgifter til opprydding av herreløst avfall på privat grunn.

Innstilling til nytt styre i Norges Bondelag er klar

Valgnemnda innstiller Bjørn Gimming som fortsatt leder av Bondelaget. Bodhild Fjelltveit innstilles som 1. nestleder og Erlend Fiskum som 2. nestleder.

Hør Landbrukspodden om avtalen

16. mai inngikk et samla jordbruk avtale med staten i jordbruksoppgjøret. I denne podkasten går vi litt nærmere inn på avtalen.

Hvordan slår avtalen ut på ditt bruk?

Her kan du sjekke hvordan jordbruksavtalen påvirker økonomien på ditt bruk.

Dette er avtalen – kort fortalt

I dag ble det enighet om en jordbruksavtale for 2024 og 2025 på over 3 milliarder kroner. Her kan du lese hva avtalen innebærer på ulike områder.

Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag er enige med staten om jordbruksavtale for 2025 på over 3 milliarder kroner. - Et samlet jordbruk har fremforhandlet en avtale som gir bonden vesentlig økte inntektsmuligheter, sier Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag.

Pressekonferanse om jordbruksoppgjøret

Det blir pressekonferanse om avklaringer i forbindelse med årets jordbruksoppgjør. Følg pressekonferansen klokken 11:30 her.

Partene forhandler

Møtene mellom jordbruket og staten pågår fortsatt.

Lei festtaler og store ord

Marthe Bogstad ble årets unge bonde i 2023. Nå er hun lei snakk fra politikerne, redd for at kontoen skal bli sperret, og sier hun er sliten nå.

Ulike kostnadsberegninger gir store utslag

Staten og jordbruket har ulike beregninger for hvordan kostnadene vil utvikle seg i 2025. Dette gir ulike utslag i jordbruksoppgjøret.

Jordbruket går til forhandlinger

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag meldte i dag staten at vi går til forhandlinger om en jordbruksavtale.

Statens tilbud vs jordbrukets krav

Staten la i dag fram sitt tilbud til jordbruket. Her kan du se hva de tilbyr, og hva jordbruket krever.

Statens tilbud: ikke nok for økt selvforsyning

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret gir et betydelig lavere inntektsnivå enn jordbrukets krav legger opp til. - Tilbudet svarer ikke ut Stortingets nylige marsjordre om økt selvforsyning, sier Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag.

Ny HMS-pris for Landbruket

Landkreditt og Norges Bondelag står bak en ny HMS-pris som premierer en bonde eller organisasjon som gjør noe ekstraordinært for å ta vare på gårdens viktigste ressurs, nemlig bondens egen fysiske og psykiske helse.

Fortsatt satsing på landbruket i Nord-Norge

Skal vi bli mer selvforsynt med mat, må vi bruke hele landet til matproduksjon. I årets jordbruksforhandlinger krever et samla jordbruk at den ekstraordinære satsingen som ble vedtatt i fjor følges opp med konkrete tiltak.

Slik styrker vi sau i årets krav

Sauenæringen er viktig for norsk landbruk. Derfor kommer vi med en rekke krav i år for denne produksjonen.

Slik styrker vi melkeprodusentene i jordbrukets krav

Faglaga tar den alvorlige likviditetssituasjonen til mange melkebønder på alvor og krever både økt melkepris og et nytt grunntilskudd pr liter innført fra 1. juli.

Mer matkorn er nøkkelen til økt selvforsyning

I årets krav foreslår et samla jordbruk å gjøre endringer som kan gjøre det mer lønnsomt for bonden å satse på mathvete eller proteinvekster

Her er kravet vi har levert til staten

I dag leverte et samla jordbruk sitt krav til staten i årets jordbruksforhandlinger. Her kan du lese mer om hva vi krever.

Jordbrukets krav: Økt sjølforsyning med inntektsløft

Stortinget har nettopp vedtatt at sjølforsyningen av mat skal betydelig opp. – Det er ikke mulig uten at inntektsgapet mellom bønder og andre tettes så fort som mulig, sier jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Følg pressekonferanse med overlevering av jordbrukets krav

Fredag 26. april klokken 12.00 blir det pressekonferanse i forbindelse med at jordbruket overleverer sitt krav til staten i årets jordbruksforhandlinger.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere